Sun. May 19, 2024
ћирилица /latinica

Kada je i zašto potreban defektolog djetetu: Razgovor s Anjom Krstović, defektologom Edukativnog centra Big Ben

Izvor: Filter

U svijetu roditeljstva, postoji širok spektar situacija u kojima roditelji traže podršku i savjet kako bi osigurali najbolji mogući razvoj svoje djece. Jedna od ključnih  figura u ovom procesu može da bude  defektolog, stručnjak koji se bavi rehabilitacijom i habilitacijom djece i odraslih s različitim teškoćama na području kognitivnog, motoričkog i emocionalnog razvoja.

Razgovarali smo sa defektologom Anjom Krstović, kako bismo razumjeli kada je i zašto potrebna intervencija ovog stručnjaka u životu djeteta.

“Kako da znamo da je djetetu potreban defektolog?”, pitamo Anju. Ona objašnjava: “Defektolog je stručnjak koji posmatra stanje djeteta/odrasle osobe prouzrokovano razvojnim smetnjama i sprovodi tretman stimulišući razvoj u domenu kognicije, motorike, govora, emocija i socijalizacije. Dakle, prvi znaci kašnjenja u razvoju, problemi sa finom motorikom ili učenjem, mogu biti znak da je defektolog potreban.”

Kada je riječ o optimalnom trenutku za uključivanje defektologa, Anja ističe: “Ne postoji tačno određen uzrast djeteta koji je definisan kao ‘najbolji’ ili ‘najpogodniji’ za traženje defektološke pomoći. Međutim, rana intervencija, odnosno intervencija u ranoj životnoj dobi ili odmah po uspostavljanju dijagnoze, smatra se najpogodnijim trenutkom.”

Kako bismo bolje razumjeli proces procjene i intervencije defektologa, pitamo Anju: “Šta je defektološka procjena i koliko traje?”

Ona odgovora da je defektološka procjena složen proces koji traje od samog upoznavanja defektologa i djeteta/odrasle osobe, sve do početka tretmana. Važno je strpljenje i sticanje povjerenja kako bi defektolog mogao prepoznati sve potencijale i resurse za daljnji rad, ili pak početak samog tretmana.

U razgovoru sa Krstović, osvijestili smo važnost uloge defektologa u podršci razvoju djece s različitim potrebama. Njihova stručnost i predanost često su ključne u prevladavanju izazova s kojima se roditelji susreću.

No, osim formalnih informacija, važno je naglasiti i emocionalnu podršku koju defektolozi pružaju roditeljima. Oni postaju neizostavni dio porodice sa kojom rade, razumijevajući  pitanja, strahove i nadanja koja roditelji imaju. Njihova podrška seže daleko izvan formalnih tretmana, čineći ih neprocjenjivim saveznicima u putovanju razvoja djeteta.

U svijetu koji se sve više suočava s “ekranizmom”, kako ga naziva, uloga defektologa postaje još značajnija. Ekranizam, kao fenomen prekomjerne upotrebe tehnologije, može negativno uticati na neurokognitivni razvoj djece, izazivajući socijalne poremećaje i poteškoće u interakciji s okolinom.

Stoga, kada primijetite znakove kašnjenja u razvoju kod svog djeteta ili se suočavate s izazovima u odgoju, ne ustručavajte se potražiti podršku defektologa. Njihova stručnost, predanost i podrška mogu napraviti značajnu razliku u životu vašeg djeteta.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com