Sat. Apr 20, 2024
ћирилица /latinica

“Istočno Sarajevo folk-fest 2024” humanitarnog karaktera; Sredstva namijenjena Milošu, Magdaleni i Veri

Izvor: Srna

Međunarodni festival “Istočno Sarajevo folk-fest 2024”, na kojem će nastupiti kulturno-umjetnička društva /KUD/ iz Istočnog Sarajeva, Srbije i Makedonije, biće održan u subotu, 6. aprila, u naselju Vojkovići u Istočnoj Ilidži.

Direktor Centra za kulturu i informisanje Istočna Ilidža Božidar Novaković rekao je na konferenciji za novinare da je odlučeno da ovogodišnji festival bude humanitarnog karaktera i da će prikupljena sredstva biti donirana za liječenje Miloša Božovića, Magdalene Vlaški i Vere Grbić.

Novaković je dodao da je ulaz besplatan, s tim da će na ulazu u dvoranu biti postavljena kutija za dobrovoljni prilog.

On je pojasnio da će festival biti održan u dvorani Osnovne škole “Aleksa Šantić” zbog rekonstrukcije Trga Republike Srbije i nestabilnih vremenskih uslova.

Osim KUD-ova iz Istočnog Sarajeva, koji tradicionalno učestvuju na ovoj manifestaciji “Bratstvo” iz Vojkovića, “Boško Vujadin” iz Kasindola i “Slavija” iz Istočnog Novog Sarajeva, na ovogodišnjem trećem festivalu učestvovati KUD “Prota Svetozar Vlaškić” iz Mošorina, opština Titel, i Društvo za očuvanje i njegovanje tradicije “Rogalj” iz Žabalja.

Iz Srbije gostuju i Folklorno društvo “Ja volim folklor” iz Niške Banje, KUD “Branko Radičević” iz Siriga, KUD “Bratstvo” iz Subotice, dok će Sjevernu Makedoniju predstavljati društo “Raspeani radovisani” iz Štipa.

Ideja je da se kroz ovaj oblik okupljanja promoviše narodno stvaralaštvo, razmjeni kultura, ali i da se radi na promociji grada Istočno Sarajevo, gradskih opština i njihovih turističkih kapaciteta, saopšteno je iz opštine Istočna Ilidža.

Festival ima ciklični karakter i održava se dva puta godišnje.

“Na festivalu je do sada učestvovalo 20 kulturno-umjetničkih društava iz BiH, Srbije, Crne Gore, Hrvatske i Rumunije, i više od 450 folkloraša, što ga čini jednim od najvećih kod nas po broju učesnika”, navodi se u saopštenju.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com