Sat. May 18, 2024
ћирилица /латиница

Додик: Нема наметнутог чланства у НАТО, Српска на то неће никада пристати

Фото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Извор: Срна

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да је нема наметнуте БиХ и да она може бити само договорена, па тако нема ни наметнутог чланства у НАТО, јер је Република Српска питана страна која на тако нешто никада неће пристати.

-Данас је веома јасно да није добродошао ни кандидатски статус у НАТО који муслимани-Бошњаци покушавају да излобирају, а поготово није могуће донијети одлуку да се БиХ прикључи том савезу. То се неће десити на легалан начин – поручио је предсједник Српске.

На питање да прокоментарише апел Дениса Бећировић НАТО-у да упути позив БиХ за чланство и да се врате у војне базе у БиХ, Додик је у телефонској изјави Срни из Париза навео да је очигледно да је Денис Бећировић склон разним злоупотребама, па и позиције бошњачког члана Предсједништва БиХ, јер он не представља БиХ ни у једном сегементу, већ је само један међу истима.

– Бећировић је острашећни муслимански, бошњачки лобиста који мисли да је само програм који он заговара у интересу БиХ и зато и прави лажне кованице да су скоро сви грађани у БиХ за НАТО интеграције, што је ообична лаж – нагласио је Додик.

Он је навео да званичне политике у БиХ за придруживање НАТО савезу нема, без обзира што они покушавају да злоупотријебе неке раније ствари.

Предсједник Републике је поновио да Српска неће гласати за тако нешто, нити ће се изјашњавати. “Ми смо јасни у свом одређењу и рекли смо да можемо да сарађујемо, а видимо да и НАТО злоупотребљава процесе сарадње тако да би и то могло да се замрзне, односно да се прекине било каква сарадња без обзира на њихове препотентне ставове”, нагласио је Додик.

Он је навео да је Бећировић у Бриселу још једном злоупотријебио и искористио своју позицију, те да се без разлога тамо буса да је нешто направио, а када се прочита шта је рекао генерални секретар Алијансе Јенс Столтнеберг види се да је јасно да то зависи од земље и одлуке коју она донесе.

– Ако је мислио на БиХ, а вјерујем да јесте, БиХ неће донијети одлуку о чланству, нити ће прихватити кандидатуру за чланство у НАТО – поручио је Додик.

Он је оцијенио да би било крајње вријеме да се спусте тензије у овако сложеној и веома ровитој ситуацији изазваној наметањима одлука од Кристијана Шмита, што је довело до потпуног раскола у владајућој структури на нивоу БиХ, тако да је веома сувишно Бећировићево јуначење и показивање неких лажних мишића.

– Могу да размумијем да је то његов став који се тиче позиције муслимана – Бошњака у БиХ, па чак дијелом и Хрвата, али то није став Републике Српске. Бећировић би требало да зна да се о војним питањима у Предсједништву одлучује консензусом, а тог консензуса нема, нити се може постићи. Као неко ко је једнак међу истима, јер су чланови Предсједништва једнаки, Бећировић би требао да уважава ту ситуацију и да је даље не компликује. Али, очигледно он је одлучио супротно да увијек нешто компликује и намеће – нагласио је Додик.

Предсједник Српске је рекао да наравно да НАТО може свашта да уради, посебно након овога што призивају муслимани.

– Али, НАТО је бомбардовао Србе једном и никада нам више то не треба. Ми не можемо из тог разлога да прихватимо чланство и мислим да је то приципијелан и политички коректан став, имајући у виду да смо ми питана структура у БиХ у вези са војним савезима – истакао је Додик.

Он је нагласио да је Република Српска јасно рекла да је неутралност према било којем војном савезу њен став који стално заступа.

– Ово што ради Бећировић није добар посао ни за његову БиХ. Мислим да ћемо, кад се вратим из Париза, морати да сједнемо и видимо како да редефинишемо рад комисија и било којег тијела које сарађује са НАТО. Ако они мисле да могу да раде на основу лажног представљања Бећировића и да се тако понашају, онда то говори о њиховој ароганцији. Али, нашу сагласност за то питање неће добити никад – закључио је Додик.

©citajfilter.com 2019-2023 * Оснивач и издавач: Centar media d.o.o. * Главни и одговорни уредник: Мира Костовић * Контакт: citajfilter@gmail.com