Sat. May 18, 2024
ћирилица /латиница

Добровољачка – 32 године без правде

Извор: Независне новине/Драган Сладојевић

Крај суђења у предмету “Ејуп Ганић и други”, за злочине у Добровољачкој улици у Сарајеву, почињене у мају 1992. године, још се не назире и тешко је дати и грубу процјену о датуму изрицања пресуде, о чему свједочи податак да је посљедње рочиште одржано 21. фебруара, а сљедеће је заказано тек за 8. мај.

У Источном Новом Сарајеву и Сарајеву у суботу, 20. априла, биће обиљежене 32 године од злочина у Добровољачкој улици гдје је, према подацима Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих, 2. и 3. маја 1992. погинуло и убијено најмање 28 припадника ЈНА.

Небојша Видаковић, помоћник министра рада и борачко-инвалидске заштите Српске, подсјетио је да је Тужилаштво БиХ 20. новембра 2018. године донијело наредбу о поновном отварању истраге у предмету “Добровољачка”.

“Суд БиХ потврдио је у мају 2022. године оптужницу против 10 лица, међу којима је и Ејуп Ганић, као члан Предсједништва РБиХ, која их терети за ратни злочин против цивилног становништва, ратни злочин против рањеника и болесника, ратни злочин против ратних заробљеника и противправно убијање и рањавање непријатеља”, навео је Видаковић.

Видаковић је нагласио да је Суд БиХ у децембру 2022. године потврдио оптужницу против још једног лица у истом предмету, и то против Керима Лучаревића.

Видаковић је подсјетио и да је 2005. године, тадашњи ЦЈБ Источно Сарајево поднио кривичну пријаву против 15 лица осумњичених за овај злочин, али је Тужилаштво БиХ тек у новембру 2007. године покренуло истрагу.

Међутим, додао је Видаковић, међународни тужилац у БиХ Џуд Романо донио је у јануару 2012. године одлуку о обустављању истраге.

Видаковић је рекао да је правосуђе Србије за злочин у Добровољачкој улици теретило и преминулог генерала Армије РБиХ Јована Дивјака, који је био ухапшен у Аустрији 2011. године по основу потјернице из Србије, али је аустријски суд тада одбио да га изручи Србији.

Он је подсјетио и да је пред Судом БиХ завршен поступак против команданта Специјалне јединице МУП-а РБиХ Драгана Викића, помоћника министра унутрашњих послова РБиХ Јусуфа Пушине, те Нермина Узуновића и Младена Човчића, који су оптужени за ратни злочин над ратним заробљеницима, односно за стријељање осам припадника ЈНА у Великом парку.

“Међутим, Суд БиХ је 21. априла 2022. године донио ослобађајућу пресуду за све оптужене у овом процесу, чиме је још једном јасно показао да нема намјеру кажњавати злочине почињене над припадницима српског народа”, указао је Видаковић, а преноси Срна.

Случај “Добровољачка” коментарисао је и предсјендик Српске Милорад Додик.

“Морам рећи да се сада обиљежава страдање у Добровољачкој, али то код мулимана не постоји. Злочинац је смо онај за којег они мисле да јесте”, навео је Додик.

Предсједник Скупштине Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Бранимир Којић рекао је да “сарајевске кабадахије” које плаћа Федерација, људи који би требало да чувају породице српских жртава у суботу, 20. априла, у Добровољачкој улици, најпримитивније на друштвеним мрежама коментаришу ставове предсједника Србије Александра Вучића.

Којић је рекао Срни да је један од тих кабадахија и припадник Министарства унутрашњих послова Кантона Сарајево Сакиб Омерагић, који у суботу не смије бити на улици у полицијској униформи и да људи попут њега не би смјели да раде у јавним институцијама.

“Град који је протјерао 157.000 људи, град који је у 211 логора тамничио Србе, сада се представља као жртва, па докле више?!, навео је Којић.

Програмом обиљежавања у организацији Одбора Владе Српске за његовање традиције ослободилачких ратива, у суботу у 10 часова у Цркви Светог великомученика у Источном Новом Сарајеву биће служен парастос за убијене припаднике ЈНА.

У 11 часова у Сарајеву у Улици Хамдије Крешевљаковића, некадашњој Добровољачкој улици, предвиђена је мирна шетња, полагање цвијећа и вјерски помен.

©citajfilter.com 2019-2023 * Оснивач и издавач: Centar media d.o.o. * Главни и одговорни уредник: Мира Костовић * Контакт: citajfilter@gmail.com