Sat. May 18, 2024
ћирилица /латиница

Данас су Цвијети

Извор: Срна

Српска православна црква /СПЦ/ прославља данас Цвијети, празник који симболизује царски и свечани улазак Исуса Христа у Свети град Јерусалим.

Улазак Христов у Јерусалим – Цвијети слави се дан по васкрсењу Лазаревом, односно Лазаревој суботи и Врбици, шесте недјеље Великог поста и недјељу дана пред Васкрс. Цвијети су покретни празник.

Христос је ушао у Јерусалим јашући на магарцу, а народ га је дочекао као цара, простирући испред њега своје хаљине и гранчице дрвећа и носећи у рукама гранчице палме.

Глас да долази Спаситељ, онај који је васкрсао Лазара, брзо се раширио и мноштво народа му се придружило. Једни су га дочекивали са палминим гранчицама у руци, други су бацали своје хаљине на пут куда ће проћи, трећи су резали гранчице од дрвета и бацали на пут.

Када је Исус Христос изашао на Маслинску гору, они који га пратише повикаше: “Осана, Сину Давидовом! Благословен који иде у име Господње, цар Израиљев!”.

Али Исус Христос је цијелим путем био жалостан, и кад силазаше низ гору, он баци поглед на Јерусалим у долини, заплака се и рече: “О, Јерусалиме! Кад би ти знао, особито у овај дан, шта је за срећу твоју, али је сад сакривено од твојих очију. Јер ће доћи дани да ће те опколити непријатељи твоји са свих страна, и разбиће тебе и дјецу твоју и неће оставити у теби камен на камену за то што ниси познао вријеме у које си похођен”.

Угледавши Исусов улазак у Јерусалим, многи се запиташе: “Ко је то?”, а из гомиле народа одговорише: “Исус, пророк из Назарета Галилејског”.

Потом Христос уђе у храм, гдје су били болесни и сакати, смилова се на њих и све их исцјели. Међу народом и дјецом завлада велико одушевљење, те су му клицали: “Осана, Сину Давидовом, Цару Израиљском!”

Слушајући то, Исусу Христосу приђоше неки фарисеји, па му рекоше: “Чујеш ли то што ови говоре?”, а он им одговори: “Зар нисте никада читали: из уста мале дјеце и одојчади, начинио си себи хвалу”.

Цијелог дана Исус Христос држао је проповиједи у храму, а увече се са својим ученицима вратио у Витанију.

Догађај Христовог уласка у Јерусалим на икони се представља како Христос јаше на магарету, а прате га ученици, док народ простире своје хаљине и баца гранчице на пут.

Овим празником обиљежава се посљедња недјеља пред почетак Исусовог страдања, смрти и Васкрсења.

Народно вјеровање

Наиме, према народном вјеровању, они који на овај празник започну посао којим желе са успјехом да се баве, успјеће у свом науму. Зато никако немојте заборавити да се одважите и започнете шта год желите да радите успјешно до краја године.

Цвијети су дан за радост, окупљање и дружење са ближњима. Зато, поклоните данас некој драгој особи цвијеће. Вјерници који посте цијели пост требало би да посте на води, осим суботом и недјељом, када се дозвољава пост на уљу и конзумирање вина. Такође, на празник Благовијести и Цвијети, може да се једе риба.

Од празника Цвијети остаје још седам дана до Васкрса.

©citajfilter.com 2019-2023 * Оснивач и издавач: Centar media d.o.o. * Главни и одговорни уредник: Мира Костовић * Контакт: citajfilter@gmail.com