Sat. May 18, 2024
ћирилица /латиница

Град за јавну расвјету од Хан Дервенте до улаза у Пале издваја 250.000 КМ

Извор: Филтер

“Градска управа Источно Сарајево никада до 2021. године у животима шест градских општина и наших становника није учествовала на начин да је издвајала финансијска средства за проширење јавне расвјете и на тај начин подизала ниво безбједности у саобраћају”, навео је данас градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић.

Ћосић је рекао да су, након што је преузео дужност градоначелника у фебруару 2021. године, почеле активности у тој области и то разговором са начелницима општина. Како додаје, увидио је да због специфичности територијалне организације града, суграђани нису у потпуности задовољни квалитетом саобраћајних веза.

“Због тога смо кренули у посао проширивања јавне расвјете на кључним саобраћајницама на подручју града, превасходно оних које повезују општине, али и на саобраћајницама битним за функционисање наших општина појединачно”, истакао је Ћосић.

Он је навео неке од пројеката који су реализовани.

“Поменућемо изградњу јавне расвјете на Подроманији 2022. године и у улици Десанке Максимовић на Палама током 2023. године, потом исте године пројекат јавне расвјете до Ски центра Равна планина вриједан 45.000 КМ који смо радили заједно са општином Пале, као и оне много веће попут изградње јавне расвјете од Лапишнице до Хан Дервенте вриједности 350.000 КМ са ПДВ-ом”, нагласио је Ћосић.

Тај пројекат је, како је навео, у сарадњи са општином Источни Стари Град, за финасирање кандидован Влади Републике Српске која је одобрила средства.

“Тада је урађен и пројекат за другу фазу која подразумијева изградњу јавне расвјете од Хан Дервенте до улаза у Пале и овим путем желим да обавијестим јавност да је за тај посао расписан тендер у вриједности 250.000 КМ, што ћемо финансирати из властитих средстава”, истакао је Ћосић.

Према његовим ријечима, ускоро ће почети пројектовање јавне расвјете преко Равне Романије на подручју гдје се интензивно гради викенд насеље и отварају нови туристички потенцијали.

“Градска управа ће за реализацију овог пројекта издвојити 200.000 КМ, чиме ћемо доћи до износа од 450.000 КМ уложених ове године у јавну расвјету кључних саобраћајница на подручју града”, навео је Ћосић.

“Можда се некоме не чини, али су ово итекако битне активности, посебно када се узме у обзир велико повећање броја возила у саобраћају, просјечна старост тих возила и то колико су чести удеси на путевима, како они са материјалном штетом тако, нажалост, и они у којима људи страдају”, закључио је Ћосић.

©citajfilter.com 2019-2023 * Оснивач и издавач: Centar media d.o.o. * Главни и одговорни уредник: Мира Костовић * Контакт: citajfilter@gmail.com