Sat. Apr 13, 2024
ћирилица /latinica

Ćosić: Stradala su i srpska djeca, oprosta nema dok počinioci ne budu kažnjeni

Foto: Foto Vaske

Izvor: Srna

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić poručio je danas da oni koji su u posljednjem ratu bili protiv Srba treba da priznaju da su i srpska djeca stradala, pa će se tada lakše doći do počinilaca i oprosta.

Ćosić je na obilježavanju Dana sjećanja na stradalu djecu Srpskog Sarajeva istakao da su ova djeca ubijena samo zato što su bili Srbi.

On je podsjetio da za ubistvo djevojčica Nataše Učur /10/ i Milice Lalović /11/, čije su tragične sudbine postale sinonim stradanja djece na području Sarajevsko-romanijske regije, niko nikada nije odgovarao.

Foto: Foto Vaske

“Zbog budućih generacija moramo da obilježavamo ovaj datum i da istaknemo njegovu važnost. Zaborava nema, ali je oprost moguće postići onog trenutka kada zločinci budu odgovarali”, rekao je Ćosić.

On je ukazao da ne treba zanemariti ni činjenicu da su srpska djeca ubijana i od 1941. do 1945. i od 1914. do 1918. godine.

“Kad god je neki okupator animirao one koji su nam navodno braća da nas ubija samo zato što smo Srbi i što smo najstariji vijekovni narod ovdje”, pojasnio je Ćosić.

Ćosić smatra da treba žaliti svaku žrtvu ubijenu na ovim prostorima i da počinioci treba da odgovaraju, što je jedini put da bi BiH bila srećnije okruženje za buduće generacije.

Foto: Foto Vaske

“Tužni su ovi dani i mjeseci svake godine – februar, kada obilježavamo početak egzodusa iz Sarajeva prije 28 godina, mart kada je ubijen srpski svat Nikola Gardović, a 11. marta obilježavmo ubistvo dvije djevojčice, što je simbol stradanja sve djece koja su ubijena od 1992. do 1995. godine”, podsjetio je Ćosić.

U dvorištu Osnovne škole “Sveti Sava” u Istočnom Novom Sarajevu danas je služen pomen i položeni su vijenci na spomen-obilježje povodom Dana sjećanja na stradalu djecu Srpskog Sarajeva.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com