Fri. Apr 19, 2024
ћирилица /латиница

Ћосић: Немјерљива жртва сарајевских Срба за стварање и развој Српске

Фото: Фото Васке

Извор: Срна

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић изјавио је, поводом обиљежавања 28 година од егзодуса сарајевских Срба, да је њихова жртва била немјерљива у стварању и развоју Републике Српске.
Ћосић је рекао новинарима на Сокоцу да су сарајевски Срби, такође, допринијели стварању и развоју других општина и градова у којима су се настанили након егзодуса.

“То њихово страдање је донијело и спасење, као и то да данас имамо Источно Сарајево са 65.000 становника у којем живи један број сарајевских Срба. Они су показали да својим капацитетима могу да изграде нове општине и нови град. А они који су отишли у друге општине и градове, знатно су допринијели унапређењу живота у тим срединама и томе да Српска другачије изгледа”, рекао је Ћосић.

Он је истакао да се данас одаје почаст људима који су прије 28 и више година на простору тадашњег Српског Сарајева положили животе за слободу и који су након потписивања Дејтонског мировног споразума напустили своја вјековна огњишта.

Егзодус 120.000 Срба из Сарајева представља низ догађаја који су услиједили након потписивања Дејтонског мировног споразума, када је пет општина Српског Сарајева у цјелини припало Федерацији БиХ, док је других пет подијељено између Републике Српске и ФБиХ, гђе су Срби углавном добили периферна, ненасељена и рурална подручја.

У марту 1996. године исписане су бројне појединачне трагедије локалног становништва, због чега је Дејтонски мировни споразум за сарајевске Србе асоцијација на највеће послијератно протјеривање народа са својих огњишта.

Српски борци Сарајевско-романијске регије током Одбрамбено-отаџбинског рата зауставили су 35 офанзива муслиманско-хрватске војске и одбранили своје домове.

За одбрану ових простора, живот је дало више од 4.000 бораца, око 3.500 их је рањено, око 1.000 сахрањено на Војничком гробљу “Нови Зејтинлик” на Сокоцу.

©citajfilter.com 2019-2023 * Оснивач и издавач: Centar media d.o.o. * Главни и одговорни уредник: Мира Костовић * Контакт: citajfilter@gmail.com