Sat. Apr 13, 2024
ћирилица /latinica

Crkva u Hadžićima stradala i dizala se sa vjerujućim narodom

Izvor: gradistocnosarajevo.net

Crkva Roždestva Presvete Bogorodice u Hadžićima podignuta je 1935. godine, za samo 40 dana, u vrijeme paroha pazarićkog, Jovana Simića, rodom od Vlasenice.

Sveštenik Jovan je na upražnjenu parohiju došao nakon što je sveštenik Petar Peto Lalić, koji je tu službovao od 1902. do 1917. godine, postavljen za paroha blažujskog.

Sagrađena je na mjestu grobne kapele na Margetinom groblju. U izgradnji ove crkve učestvovali su svi parohijani, a glavni priložnici bili su tadašnji industrijalci iz Hadžića, braća Jefto i Branko Kašiković.Crkvu je osveštao 1936. godine tadašnji mitropolit dabrobosanski, Sveti sveštenomučenik Petar Zimonjić.

Crkva u Hadžićima obnovljena je i dodatno uređena 40 godina kasnije, tokom 1977. godine, i tada su izmijenjeni temelji crkve, urađena je fasada, postavljene su pločice, uvedena struja, urađen trotoar i ograda oko crkve. Osvećenje obnovljene crkve obavio je tadašnji mitropolit dabrobosanski Vladislav, 8. januara 1978.godine.

Ikonostas za crkvu rađen je 1935. godine u Konjicu, u duborezačkoj radionici Ismaila Mulića. Ukupno 12 ikona za ovaj ikonostas naslikao je uljem na šperploči akademski slikar Roman Petrović iz Sarajeva.

U crkvi se nalaze četiri visokovrijedne ikone: Deizis sa svetiteljima, Bogorodica Eleusa, Bogorodica sa Hristom na prestolu i Krunisanje Bogorodice.Ovaj hram nastradao je u posljednjoj ofanzivi na Hadžiće i NATO bombardovanju tog područja, tokom 1995. godine, nakon čega je uslijedio veliki egzodus srpskog življa iz Sarajeva i okolnih mjesta.

Raseljeni Hadžićani, koji su domove ponovo stvarali širom Republike Srpske, evropskih zemalja i svijeta, nisu mogli dopustiti dalje propadanje svoje crkve, pa se iznjedrila ideja o prikupljanju sredstava za obnovu.

Bogomolja u Hadžićima obnovljena je dobrovoljnim prilozima vjernika, a obnovljeni hram je osvećen 2016. godine, na jubilarnih 80 godina od prvog osvećenja i 20 godina nakon egzodusa sarajevskih Srba.Tužna je činjenica da se srpske porodice u Hadžićima, od predratnih oko 7.000 stanovnika srpske nacionalnosti, danas mogu izbrojati skoro na prste jedne ruke.

U Hadžićima trenutno živi samo sedam porodica sa ukupno devet srpskih duša. Ovaj hram, kao i druge pravoslavne bogomolje u Sarajevu i Federaciji BiH, ostaju da podsjećaju Srbe na njihovo vjekovno postojanje na tim prostorima.

One su naše sjećanje na djetinjstvo, mladost, sreću, tugu, grobove naših predaka, našu tradiciju, kulturu, našu prošlost… Sve ono što jesmo i što nikada ne smijemo zaboraviti.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com