Fri. Apr 12, 2024
ћирилица /латиница

Хуманитарно вече “Вјера у Веру” 27. марта у Културном центру

Извор: Филтер

Средња школа “28. јуни”, КУД “Братство”, КУД “Славија” и Средња музичка школа организују хуманитарно вече за помоћ у лијечењу Вере Гргић.

Хуманитарно вече ће се одржати у сриједу 27. марта, од 19.00 часова у сали Културног центра Источно Ново Сарајево.

Вери је 2020. године откривен рак дојке. Након успостављања дијагнозе и одрађених претрага и анализа доктори су донијели одлуку о примању хемотерапије.
Након осам хемотерапија Вера је оперисана на клиници у Новом Саду гдје је одрађена обострана мастектомија и реконструкција.

Након успјешне операције и опоравка,на првој контроли у септембру 2021. откривене су промјене на обје надбубрежне жлијезде и код шестог пршљена.

Како је раније појаснила Верина кћерка Милица, након консултација са више љекара, одлучено је да се лијечење настави “паметном терапијом” која, нажалост, није била доступна у БиХ нити је у том тренутку могла одмах доћи на ред у Фонду јер је постојала листа чекања.

“Уз подршку породице и најближих, приватним средствима смо куповали лијек више од седам мјесеци. Након тог периода, Вера је дошла на ред у Фонду и тако наставила лијечење. Вера је лијек добро поднијела и лијек је дјеловао да болест буде у стању мировања”, наводи Милица.

Међутим, у августу 2023. године, Вера почиње осјећати промјене и сметње које се одражавају на моторику говора и центра равнотеже. Након одрађених претрага, откривена је метастаза на малом мозгу.

“Истражујући и тражећи рјешење проблема пред којим смо се нашли, пронашли смо приватну клинику у Загребу за лијечење рака иновативним методама, која је једина таквог типа на Балкану. На тој клиници, након интервенције, Верино стање се побољшало. Пошто је паметна терапија, коју је раније користила, престала да дјелује, доктор је исту искључио. По повратку из Загреба, дешава се нова комликација, откривамо да је метастаза на десној надбубрежној жлијезди обмотала и притиснула вену cava inferior (главна шупља вена у организму). Усљед тога долази до огромних отока на ногама и немогућности кретања наше Вере”, додаје Милица.

Тражећи најбоље рјешење, а након консултација са љекарима, породица долази до сазнања да је једини начин да покушају ријешити проблем уградња венског стента, али са огромним ризиком.

“Стент набављамо приватним средствима уз помоћ најближих и само један доктор пристаје да одради интервенцију. Иако много ризична интервенција, Вера као и до сада показује да је борац и Божије чудо. Интервенција је успјешно одрађена,међутим ово није крај ове борбе. Вери је потребна онколошка терапија да би се болест покушала ставити у стање мировања и наш први корак ка томе је доктор и клиника у Аустрији специјализована за онколошко и паметно лијечење од које смо добили зелено свјетло”, наводи Верина кћерка.

Додаје да су ушли у четврту годину борбе и да су до сада, уз помоћ породице и најближих, успијевали да превазиђу све финансијске препреке. Међутим, за наставак ове борбе,потребна им је ваша помоћ.

“Вера је мајка, супруга, сестра, другарица, тетка, фризер и професор, многима од вас познато лице и неко ко је од почетка са осмијехом носио ову ситуацију. Зато вјерујемо да ћете бити уз нас у овој борби”, поручује Милица у објави на фејсбуку у којој позива да помогнете уколико сте у могућности.

©citajfilter.com 2019-2023 * Оснивач и издавач: Centar media d.o.o. * Главни и одговорни уредник: Мира Костовић * Контакт: citajfilter@gmail.com