Fri. Apr 12, 2024
ћирилица /латиница

У сталном порасту број страних туриста у Источном Сарајеву

Извор: Срна

Број долазака страних туриста на подручје града Источно Сарајево у сталном је порасту, а зимска сезона је успјешна упркос недостатку снијега, рекао је директор Туристичке организације града Игор Иконић.

Иконић је рекао да је евидентно да је недостатак сњежних падавина утицао на све ски-центре и зимски туризам на подручју цијеле Јужне Европе и шире, али да се, упркос томе, Источно Сарајево може похвалити повећањем броја долазака страних туриста.

– То је нешто на чему смо активно радили у претходном периоду. За разлику од сусједних ски-центара може се рећи да су Јахорина и Равна планина дале свој максимум. Календарски је прољеће почело, а на Јахорини је скијање и даље могуће захваљујући свим напорима које Олимпијски центар Јахорина улаже у вјештачко осњежавање – истакао је Иконић.

Он је нагласио да су наступи на међународним сајмовима туризма, те медијске кампање посредством различитих регионалних медијских кућа и уз помоћ инфлуенсера дали резултате и додао да су статистички подаци додатна потврда да треба наставити у том правцу.

Иконић је навео да, према званичним подацима Републичког завода за статистику, број долазака страних туриста на подручје Источног Сарајева у току 2023. године износи 29.343, док је остварено 92.974 ноћења страних туриста на подручју града.

– С обзиром на то да Републички завод за статистику податке преузима од хотела, мотела и других већих објеката, може се претпоставити да је број значајно већи, што би се видјело када би податке Републичком заводу за статистику достављали и смјештаји типа стан на дан и куће за одмор – рекао је Иконић.

Он је рекао и да су ове године већ наступали на два међународна сајма, а план им је да изађу на нова тржишта, те већ припремају наступе на међународним сајмовима туризма у региону.

Иконић је рекао да су зимску сезону обиљежиле нове манифестације као што су “Паљанска зима” која је први пут била обогаћена клизалиштем са правим ледом постављеним и у Источном Новом Сарајеву.

Он је подсјетио да је први пут организовано богојављенско пливање за Часни крст на Палама, а бројне госте су привукли и бројни концерти, од којих се истиче концерт Данице Црногорчевић.

– Повећали смо наплату боравишне таксе, захваљујући чему смо били у прилици да организујемо бројне манифестације. У току 2023. године, захваљујући раду Туристичке организације града Источно Сарајево и Комсије за категоризацију, извршили смо највише категоризација смјештајних јединица за изнајмљивање у цијелој Републици Српској – навео је Иконић.

Он је нагласио да се од укупног броја новокатегорисаних смјештајних јединица у Републици Српској готово пола односи на град Источно Сарајево, што значи да су број један туристичка организација када је ријеч о наплати боравишне таксе у цијелој Српској.

Иконић је рекао да је зимска туристичка сезона на подручју Источног Сарајева на измаку, иако се улажу знатни напори да се у “сезони без снијега” скијање максимално продужи.

Он је истакао да су увелико почеле припреме за љетну туристичку сезону и ради се на формирању нових атракција.

– Очекује нас богато и садржајно љето у нашем граду – поручио је Иконић.

©citajfilter.com 2019-2023 * Оснивач и издавач: Centar media d.o.o. * Главни и одговорни уредник: Мира Костовић * Контакт: citajfilter@gmail.com