Fri. Apr 12, 2024
ћирилица /латиница

У Палама приказан руски филм о Светом Сави

Извор: Срна

У Културном центру на Палама синоћ је приказан руски документарни филм „Свети Сава – руска боја на српској застави“ аутора Анжелике Кареткине, посвећеног првом архиепископу Српске православне цркве и српском просвјетитељу.

Филм приказује мјеста која је посјећивао Свети Сава, древне манастире и планинску испосницу у којој се молио.

Организатор пројекције филма Жељко Стојановић рекао је новинарима да је вечерашњи документарац у рангу филма „Византијска поука“ архимандрита Тихона Шевкунова /Тикхон Схевкунов/, истичући да је у филму најважније имати причу и адекватан филмски језик за приповједање.

Стојановић је навео да је тема овог руског филма о једној рускињи која има мотив са неба да направи причу о свецу неког другог народа.

„То је мотив и прича о којој се филм бави. Важна карактеристика за филм јесте естетика, односно филмски језик, а аутор то прича на енергичан начин, пун свјетла, посебности, поготово ако се има у виду да Срби о Светом Сави уче од малих ногу“, изјавио је Стојановић.

Према његовим ријечима, филм је изузетан и гдје год је приказан, увијек се тражила карта више, те се нада да ће заживјети и имати много пројекција.

Филм је снимљен у продукцији руског државног православног телевизијског канала „Спас“.

©citajfilter.com 2019-2023 * Оснивач и издавач: Centar media d.o.o. * Главни и одговорни уредник: Мира Костовић * Контакт: citajfilter@gmail.com