Sat. Apr 13, 2024
ћирилица /latinica

U nedjelju izložba povodom 20 godina od pogroma Srba na Kosovu i Metohiji

Izvor: Filter

U Istočnom Sarajevu će u nedjelju, 17. marta, biti otvorena izložba ikonopisa pod nazivom „Da se ne zaboravi“, povodom obilježavanja 20 godina od pogroma Srba na Kosovu i Metohiji. 

Izložbu posvećenu pogromu Srba na Kosovu i Metohiji, uz blagoslov Njegovog visokopreosveštenstva mitropolita dabrobosanskog Hrizostoma, organizuju Grad Istočno Sarajevo i Pravoslavni centar za mlade Mitropolije dabrobosanske „Sveti Petar Sarajevski“. 

Kroz postavku od 37 radova polaznika Škole ikonopisa pri Pravoslavnom centru za mlade Mitropolije dabrobosanske „Sveti Petar Sarajevski“, među kojima je najveći broj replika detalja fresaka prizrenske crkve Bogorodice Ljeviške, teži se ukazivanju na posebnost u arhitektonskom, umjetničkom i kulturološkom smislu kao zadužbine jednog od najvećih graditelja hramova srpskog kralja Stefana Uroša Drugog Milutina.

Kroz likovne prikaze same crkve, njene fasade, osnova i detalja ukazuje se na izvjesno „graditeljsko čudo“ u kojem se prepoznaju visoki dometi naših predaka. Bogorodica Ljeviška jedna je od mnogobrojnih crkava i manastira na Kosovu i Metohiji koje su bile izložene varvarskom uništavanju tokom pogroma Srba 2004. godine i predstavlja simbol stradanja srpskog naroda, a njeno obnavljanje vjeru u opstanak našeg naroda na prostorima na kojima živimo.

Na otvaranju izložbe učestvovaće hor Pravoslavnog centra za mlade i Muzički sastav „Spjev“ iz Istočnog Sarajeva.

Izložba će biti otvorena u holu Gradske uprave Istočno Sarajevo, sa početkom u 19.00 časova.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com