Sat. Apr 13, 2024
ћирилица /latinica

U Istočnom Sarajevu raste broj narušavanja javnog reda i mira

Izvor: Srna

Na području u nadležnosti Policijske uprave Istočno Sarajevo u februaru je zabilježeno 41 narušavanje javnog reda i mira, što je za 46,4 odsto više nego u uporednom periodu lani, rečeno je danas na konferenciji za novinare rukovodstva Uprave.

Načelnik Sektora policije Policijske uprave Istočno Sarajevo Milan Čvoro rekao da su evidentirana 44 prekršaja.

“Podneseno je sedam zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka i uručeno 40 prekršajnih naloga protiv 47 lica”, rekao je Čvoro, te dodao da su najčešći prekršaji vrijeđanje, tuča i fizički napadi.

On je naveo da je najveći broj prekršaja zabilježen na području Policijske stanice Istočna Ilidža, zatim na Palama i Sokocu, ističući da narušavanja javnog reda i mira u većem obimu u februaru nije bilo.

Kada je riječ o bezbjednosti saobraćaja, Čvoro je rekao da je zabilježeno 50 saobraćajnih nezgoda, što je za 19 odsto više nego u uporednom mjesecu lani, te da smrtno stradalih nije bilo.

Prema njegovim riječima, u saobraćajnim nezgodama dva lica su teže povređena, a 20 ih je zadobilo lakše povrede, a najčeći uzrok nezgoda su neprilagođena brzina vožnje uslovima na putu i vožnja unazad.

“Iz saobraćaja smo isključili 219 vozača, od kojih njih 136 zbog vožnje pod uticajem alkohola i 21 zbog odbijanja testiranja na drogu”, izjavio je Čvoro, te dodao da su su podnesena dva izvještaja o počinjenom krivičnom djelu iz oblasti bezbjednosti saobraćaja.

Načelnik Policijske uprave Istočno Sarajevo Branimir Šehovac rekao je da u februaru nije bilo krivičnih djela sa većim stepenom društvene opasnosti, te da je zimska turistička sezona na Jahorini protekla bezbjedno i da nije bilo incidenata.

On je stanje bezbjednosti na području Uprave u februaru ocijenio stabilnim i zadovoljavajućim u svim segmentima, ističući i da je saradnja Policijske uprave Istočno Sarajevo sa drugim organima, kao i sa nadležnim tužilaštvima i sudovima na visokom nivou.

Šehovac je poručio da će Policijska uprava nastaviti sa planskim aktivnostima u narednom periodu kako bi stanje bezbjednosti po pitanju kriminaliteta i bezbjednosti saobraćaja i javnog reda i mira bilo na još većem nivou.

Kada je riječ o izgradnji zgrade Policijske uprave Istočno Sarajevo, Šehovac je naglasio da ona ide planiranom dinamikom i da su zadovoljni, a njen završetak će, kaže, sigurno doprinijeti boljem radu Uprave.

Načelnik Sektora kriminalističke policije ove uprave Radomir Cerovina rekao je je u februaru evidentirano 46 krivičnih djela, koliko je bilo i u uporednom periodu prošle godine, a nadležnom tužilaštvu dostavljena su 42 izvještaja protiv 44 lica, od čega je 12 povratnika u vršenju krivičnih djela.

Kada je riječ o strukturi krivičnih djela, Cerovina je naveo da je 38 krivičnih djela iz oblasti opšteg kriminaliteta, dva iz bezbjednosti saobraćaja, četiri iz privrednog kriminaliteta i dva iz Krivičnog zakona BiH.

On je naglasio da u izvještajnom perodu nije bilo krivičnih djela sa većim stepenom društvene opasnosti, niti krivičnih djela razbojništava, kao ni otuđenja putničkih motornih vozila.

Cerovina je rekao da je u februaru evidentirano jedno samoubistvo, te da je obrađen 51 predmet u vezi sa zloupotrebom droge, a svi su se odnosili na prekršaje.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com