Fri. Apr 19, 2024
ћирилица /latinica

Univerzitet u Istočnom Sarajevu ove godine prvi na SIR rang listi

Izvor: Filter

Univerzitet u Istočnom Sarajevu i ove godine je zauzeo prvo mjesto univerziteta u Bosni i Hercegovini prema posljednjem izvještaju SCImago Institutions Rankings (SIR) za 2024. godinu.

Univerzitet je prvi put uvršten na ovu listu 2020. godine i danas zauzima 5815. mjesto u svijetu od preko 9.000 rangiranih institucija, saopšteno je iz ove Ustanove.

SIR je međunarodni i poštovan sistem rangiranja koji procenjuje rezultate istraživanja i uticaj univerziteta i istraživačkih institucija širom svijeta. Rangiranje institucija se vrši kompozitnim indikatorom koji kombinuje tri različita seta indikatora zasnovanih na rezultatima istraživanja (50%), rezultatima inovacija (30%) i društvenom uticaju (20%) koji se mjeri njihovom vidljivošću na internetu. Najbolji kvartil dobija institucija u svojoj zemlji upoređujući kvartile na osnovu vrijednosti ukupnog indikatora, faktora istraživanja, inovacija i društvenog faktora.

Univerzitet u Istočnom Sarajevu je u ukupnom rangu uvršten u najbolji, prvi kvartil (Q1).

U izdanju SIR za 2023. promijenjen je način numerisanja rangova institucija, a u izdanju  za 2024. godinu modifikovan je i društveni faktor tako da uključuje 3 nova indikatora. Novi indikatori, koji preciznije odražavaju društveni uticaj koji institucija ostvaruje,  uključuju generisanje novih znanja u vezi sa Ciljevima održivog razvoja definisanim od strane Ujedinjenih nacija, učešće žena u istraživačkim procesima i korišćenje dobijenih rezultata u kreiranju ili unapređenju javnih politika.

Kako se navodi u saopštenju, ova pozicija Univerziteta je rezultat velikog rada i posvećenosti akademskog osoblja i studenata članica Univerziteta koji kontinuirano rade na unapređenju istraživanja i inovacija. Univerzitet ostaje posvećen izvrsnosti u svim oblastima svog djelovanja.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com