Sat. Apr 13, 2024
ћирилица /латиница

Средњошколци промовисали публикацију “Реци ћаћи да тражи камион”

Фото: katera.news

Извор: katera.news

Ученици Средње школе „28. јуни“ у Источном Новом Сарајеву вечерас су у амфитеатру школе уприличили промоцију публикације “Реци ћаћи да тражи камион”.

У публикацији су сабране приче различитих аутора о егзодусу сарајевских Срба, које представљају свједочанство о страшном, историјском тренутку који је задесио Србе у Сарајеву.

На промоцији су говорили проф. др Саша Кнежевић, мср Душан Пејић, мср Лазар Шкобо и Филип Матић, а у програму су учествовати и гуслар Стефан Гавриловић те пјесник Огњен Кандић.

Професор на Филозофском факултету у Палама и уредник публикације Саша Кнежевић цитирао је Бојана Вегару, по чијој причи је публикација и добила име.

Фото: katera.news

– Кад сам почео да пишем причу о рату једино што ми је било важно је да то дјеца једног дана читају као истину – цитирао је Кнежевић, истичући да је то суштина вечерашње промоције.

Један од аутора приче из ове публикације Филип Матић рекао је да се у њој налази неколико текстова који говоре о личним причама и судбинама аутора.

Он је истакао да његов рукопис говори о периоду након егзодуса и животу који је дошао након ратних страхота.

– Рођен сам 1997. године у Касиндолу умјесто на Грбавици или Илиџи, одакле су моји родитељи. Живјели смо у избјеглишту, у колективним смјештајима, као подстанари, од Бијељине до Сокоца, док се 2003. године нисмо вратили у тадашње Српско, а данас Источно Сарајево – рекао је Матић.

Лазар Шкобо, професор историје у Средњој школи „28. јуни“, навео је да је егзодус један од најтрагичнијих и најважнијих догађаја у модерној историји Срба.

Шкобо је навео да ће текстовима из ове публикације, која су директно свједочанство учесника егзодуса, на најбољи начин ученицима дочарати најпотреснији историјски тренутак који је задесио Србе у Сарајеву.

Катарина Симић, ученица првог разреда, навела је да јој је драго што учествује у програму, те да је важно његовати културу сјећања.

Према њеним ријечима, овакве манифестације су прилика да се омладина присјети своје историје, коријена и ода почаст страдалницима.

Млади гуслар Стефан Гавриловић, ученик првог разреда, рекао је да ће се публици представити дирљивом пјесмом „Мрвог сина не оставља мајка“ која је настала за вријеме егзодуса сарајевских Срба.

– Пјесма говори о егзодусу 120.000 Срба из сарајевских насеља Илиџа, Илијаш, Хаџићи, Грбавица, Рајловац и Вогошћа, који су након Дејтона морали напустити своја огњишта. Колика је размјера ове трагедије говори и чињеница да су са собом понијели и посмртне остатке најмилијих – рекао је он.

Како истиче, одрастао је у породици у којој се његује српска култура и чува традиција.

– Дјед ме научио да гуслам. Настојим да од заборава сачувам нашу традицију и  културно-историјског наслијеђе јер је то важно. Гусле, слава и коло чине српску традицију и културу – рекао је он.

©citajfilter.com 2019-2023 * Оснивач и издавач: Centar media d.o.o. * Главни и одговорни уредник: Мира Костовић * Контакт: citajfilter@gmail.com