Fri. Apr 19, 2024
ћирилица /латиница

Почео научно-стручни симпозијум “Инфотех Јахорина 2024”

Извор: Срна

На Јахорини је отворен Међународни научно-стручни симпозијум “Инфотех Јахорина 2024”, у организацији Електротехничког факултета Универзитета у Источном Сарајеву, на којем ће бити представљено 208 радова из 23 земље свијета.

Помоћник министра за науку и технологију Републике Српске Зоран Бјелајац рекао је да је велика част бити на конференцији која је интернационалног карактера, те подсјетио да је ресорно министарство у протекле 23 године, колико се организује овај симпозијум, издвојило 130.000 KМ за суфинасирање овог научног скупа.

“У нашем министарству овај научни скуп је категорисан као скуп прве категорије и веома је значајан за универзитете и факултете, како у Републици Српској и БиХ, тако и у окружењу, али и шире”, рекао је Бјалајац новинарима.

Он је истакао да сви презентовани радови на овом скупу улазе у интернационалне базе података, те додао да ће Министарство на научнотехнолошки развој и високо образовање Републике Српске наставити да подржава овај скуп.

Декан Електротехничког факултета Универзитета у Источном Сарајеву Божидар Поповић рекао је да ће на овом 24. симпозијуму у наредна три дана бити представљено 208 радова, међу којима је и 19 студентских не само са факултета из Републике Српске, већ и окружења.


“Ове године имамо радове из 23 земље, од Бангладеша, Индије, Kине, до Kанаде и САД, земаља региона и ЕУ. Електротехника је област која се мијења из дана у дан. Теме које окупљају електротехнику и цијелу цивилизацију је нешто што се зове `интернет ствари`, а у посљедње вријеме је велика пажња посвећена сајбер безбједности и вјештачкој интелигенцији”, истакао је Поповић.

Он је за данас најавио пленарно предавање о употреби вјештачке интелигенције, додавши да томе треба посветити доста пажње.

Ректор Универзитета у Источном Сарајеву Милан Kулић рекао је да је “Инфотех Јахорина” један од најбољих научних скупова који организује Електротехнички факултет у Источном Сарајеву.

Према његовим ријечима, оно што је важно за Универзитет у Источном Сарајеву због његовог рангирања, јесте да се одобрани радови са овог научног скупа објављују у СKОПУС /SCOPUS/ бази међународних научних радова.

Kулић је рекао да је поносан што Електротехнички факултет доминира када је у питању међународна сарадња, те додао да је ова високошколска установа тренутно учесник на шест међународних пројеката.

“Електротехнички факултет даје немјерљив допринос позиционирању и рангирању, односно квалитету Универзитета у Источном Сарајеву”, истакао је Kулић и подсјетио да је професор Мирјана Максимовић већ неколико година заредом у групи од два одсто најцитиранијих истраживача у свијету.

Професор на Електротехничком факултету у Бањалуци Бранко Блануша рекао је да је највећа професионална асоцијација у свијету – ИЕЕЕ међународни институт и ове године технички коспонзор “Инфотеха”, што значи да ће презентовани радови бити публиковани у научној бази овог међународног института и о томе бити упозната широка свјетска научна асоцијација.


Ректор Универзитета у Приштини са привременим сједиштем у Kосовској Митровици Небојша Арсић рекао је да је “Инфотех Јахорина” важан регионални догађај и да се протеклих година профилисао у водећи скуп у области електротехничког и рачунарског инжењерства.

“Учешће нашег универзитета на овом догађају подиже и наш рејтинг, али и саме конференције”, нагласио је Арсић и додао да постоји сарадња са Универзитетом у Источном Сарајеву на више међународних научних пројеката.

Жељко Шевић, директор у компанији “М:тел” која је спонзор овог скупа, рекао је да већ дуги низ година постоји одлична сарадња са Електротехничким факултетом у Источном Сарајеву, који им је обезбиједио доста младих инжењера који учествују у развијању ове компаније.

Он је истакао да овај факултет и “М:тел” заједно раде на пројектима “паметни градови” и “паметна кућа”, те додао да ће се на овогодишњем симпозијуму размијенити знања и искуства.

Симпозијум који окупља стручњаке, научнике, инжењере, истраживаче и студенте из области информационих технологија и њихове примјене у области система управљања, комуникационих система, производних и електронских система, електроенергетике и других области електротехнике и рачунарства, трајаће до петка, 22. марта.

©citajfilter.com 2019-2023 * Оснивач и издавач: Centar media d.o.o. * Главни и одговорни уредник: Мира Костовић * Контакт: citajfilter@gmail.com