Fri. Apr 19, 2024
ћирилица /латиница

Потражња никад већа: Дијаспора и парови купују монтажне куће по Српској

Извор: Независне новине

Потражња за монтажним кућама у Републици Српској никада није била већа због прихватљиве цијене квадрата и брзе изградње, а купци су углавном млади брачни парови, али добрим дијелом и људи из дијаспоре, казали су наши саговорници.

Наиме, према ријечима произвођача, монтажне куће су приступачне, еколошке, топле и усељиве у кратком року, а вијек трајања материјала је око 100 година.

Драган Берић, власник фирме за израду монтажних кућа “Берић” из Бањалуке, казао је да је добро што су људи коначно схватили да монтажне куће нису бараке, него квалитетни грађевински објекти.

“У посљедње вријеме, како су скочиле цијене струје, дрвета, гаса, влада велико интересовање за нискоенергетске куће, јер су оне утопљене и немају влаге, те се праве од најсавременијих материјала”, рекао је Берић.

Додао је да се цијене нису много мијењале, па тако метар квадратни кошта од 800 до 1.000 КМ.

“Наши купци углавном су млади брачни парови, а у задње вријеме јавља нам се пуно клијента из дијаспоре, али и наших људи који су провели радни вијек у иностранству па се враћају у Српску у пензију”, казао је Берић и истакао да је рок изградње монатажне куће од 100 квадрата, 30 радних дана.

Додао је да су се стабилизовале и цијене материјала, али како каже, највећи проблем имају са недостатком радне снаге.

Миленко Росић, власник фирме која се бави производњом монтажних кућа “Ролекс” из Омарске, казао је у разговору за “Независне новине” да се потражња за монтажним кућама скоро свакодневно повећава.

“Тражи се све већи квалитет, али велики проблем нам прави то што немамо радника, те кад радници науче да раде овај посао, одлазе у иностранство”, казао је Росић.

Истиче да је потражња пуно већа у односу на прошлу годину и генерално су ове куће из године у годину све траженије.

“Доста клијената нам је из дијаспоре, али сигурно је у 80 одсто случајева да људи не живе ту, него су овдје два пута годишње”, казао је Росић.

Додаје да велики број и младих брачних парова купује монтажне куће, а углавном су они из мјесних заједница Бањалуке, као што су Драгочај, Пријечани.

Како је рекао, брзина завршетка куће зависи од квадратуре, те су за кућу од 100 метара квадратних уговором везани на 90 дана.

У бањалучкој фирми “Тренд” истичу да им посао расте из дана у дан.

“Код нас су цијене по метру квадратном од 900 КМ за регију Бањалука, Приједор, Градишка, док су цијене за Федерацију БиХ од 950 до 1.000 КМ по метру квадратном”, казали су из ове фирме и истакли да је велики број купаца управо из дијаспоре, али су ту и млади брачни парови.

Бањалучанин Синиша Петровић каже да се у монтажну кућу уселио прошле године у мају.

“Имао сам плац у околини Бањалуке и када сам се оженио, одлучили смо се за монтажну кућу, јер је цијена квадрата три пута мања него у некој згради у граду. Додатни мотив за ту одлуку било је велико двориште”, рекао је Петровић.

©citajfilter.com 2019-2023 * Оснивач и издавач: Centar media d.o.o. * Главни и одговорни уредник: Мира Костовић * Контакт: citajfilter@gmail.com