Sat. Apr 13, 2024
ћирилица /latinica

Pale: Predstavljena knjiga „Vila sa Košara“ Nevena Milakovića

Izvor: Srna

U Kulturnom centru na Palama sinoć je predstavljena zbirka rodoljubive poezije „Vila sa Košara“ autora Nevena Milakovića posvećena slavnoj i mučeničkoj istoriji srpskoga naroda od Svetoga Save do bitke na Košarama.

Milaković, koji više od dvije decenije živi u Baru, rekao je da je knjigu naslovio po istoimenoj pjesmi posvećenoj junacima bitke na Košarama koja je njegovo najpopularnije djelo.

“Knjiga predstavlja izbor rodoljubive poezije, u kojoj se nalazi 100 pjesama. Radim i na izboru duhovne poezije, a pišem i ljubavnu poeziju“, rekao je Milaković novinarima i dodao da će knjigu u aprilu promovisati i u Gračanici.

Dragan Petrović, predsjednik Pravoslavnog humanitarnog udruženja „Sveti Sava“ koji je sa Kulturnim centrom Pale organizovao promociju knjige, kaže da promocija ima i humanitarni karakter i da će sav prikupljeni novac biti usmjeren za pomoć socijalno ugroženim sa područja Pala.

Sa autorom je na promociju knjige na Palama došao i jedan od inicijatora litija u Crnoj Gori Zdravko Kasalica, koji se oglušio naređenjima tadašnjih vlasti i sve svoje dao za otadžbinu i za pravoslavnu vjeru i crkvu.

Kasalica je rekao da se Crna Gora napokon oslobodila nekih stega i ide prema srpskoj renesansi ili srpskom integralizmu koji im je potreban.

„Ako je Cetinje prestonica Crne Gore, onda su Pale prestonica Republike Srpske i tu želimo da promovišemo knjige Nevena Milakovića, najvećeg živog srpskog pjesnika“, naveo je Kasalica.

On je rekao da pjesme „Vila sa Košara“ i „Sonetni vijenac o Jasenovcu“ dovoljno govore o čemu piše Milaković i koliko je njegovo djelo bitno i da bi trebalo da se izučava kao lektira u osnovnim i srednjim školama.

Pjesma „Vila sa Košara“ posvećena je junacima bitke na Košarama, u kojoj Milaković kroz prepoznatljiv stih i rimu prikazuje sukob srpskog naroda sa albanskim ekstremistima koji se odigrao u proljeće 1999. godine na jugoslovensko-albanskoj granici.

Knjigu „Vila sa Košara“ objavila je Izdavačka kuća „As oglas“ iz Zvornika.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com