Sat. Apr 13, 2024
ћирилица /латиница

Отворене пријаве за такмичење за најбољу технолошку иновацију

Извор: РТРС

Министарство за научно-технолошки развој у сарадњи са ресорним министарством из Србије расписало је конкурс за најбољу технолошку иновацију 2024. године.

Пријављивање за такмичење траје до 5. маја ове године. Награди фонд је 35.000 марка.

Подршку додатној едукацији пружа и Иновациони центар из Бањалуке.

Прошлогодишњи побједник је Бањалучанин Марко Глишић са иновацијом ватрогасног возила – возило-робот који има даљински управљач и може доћи до неприступачних мјеста.

– Замишљено је као возило које би у опасним условима могло да извиди терен и обавијести оператера о неопходним и кључним ставарима које требају да се извиде – рекаоје Глишић.

Директор Иновационог центра Бањалука Драго Гверић истакао је значај подршке и његовања иноваторства и нових идеја, које, како је навео, треба да постану комерцијална рјешења, јер је то велика подршка и развоју привреде.

– Није само довољно на тржишту понудити производ као такав ако се не посједују знања како пласирати на тржиште, како маркетинг припремити, комуницирати с јавношћу. Све су то врло битна знања која су неопходна да сви такмичари имају – сматра Гверић.

Помоћник ресорног министра Зоран Бјелајац навео је да је основан први научно-технолошки парк у Републици Српској.

– У кампусу Универзитета, гдје ће иновације и млади иноватори представити своје стартап програме и да науче како да комерцијализују своју иновацију – додао је Бјелајац.

Он је истакао значај овог такмичења које траје већ 17 година, током којих је Влада Српске и ресорно министарство издвојило више од 600.000 КМ за његову реализацију.

©citajfilter.com 2019-2023 * Оснивач и издавач: Centar media d.o.o. * Главни и одговорни уредник: Мира Костовић * Контакт: citajfilter@gmail.com