Sat. Apr 20, 2024
ћирилица /латиница

Одиграна представа “Водич кроз српски менталитет” према књизи Мома Капора

Извор: Срна

У Културном центру Источно Ново Сарајево синоћ је изведена представа “Водич кроз српски менталитет”, настала према истоименој књизи Мома Капора и драмском тексту који је приредила глумица Народног позоришта у Београду Вјера Мујовић.

Кабаретска представа настала према текстовима Моме Капора, која је духовито и иронично ткиво о основним елементима српског менталитета, духа и карактера, одиграна је у оквиру манифестације “Момо Капор: чувар адресе”.

“То су приче о кафи, кафенисању, оговарању, о српској слави, о хлебу, носталгији, о кухињи као центру васионе и о још неким важним српским темама”, рекла је Мујовићева новинарима.

Она је навела да сваку причу прати једна пјесма и да је публика у препуној сали Културног центра уживала у овом камерном кабареу.

Мујовићева је додала да је прва реприза ове представе играна у Бањалуци, те да је ово прво извођење у Источном Сарајеву.

“Осим што смо гостовали у регону, ову представу играмо и једном месечно у Београду, у “Ред бару” у Скадарлији и све то нас враћа у времена када се живело мирније, лепше и можда садржајније”, рекла је Мујовићева.

Она је напоменула да је познавала Мома Капора и да сваке године учествује у уручењу награде “Момчило Момо Капор” коју прославља “Задужбина Момчило Момо Капор” чији је оснивач Капорова супруга Љиљана.

“Фантастична је идеја да се покрену Дани Мома Капора јер је на неки начин то његов повратак у Сарајево у које дуго година није дошао”, оцијенила је Мујовићева и додала да је дивно што ће се ова манифестација одржавати сваке годиине.

Она је истакла да је Капоров допринос књижевности и умјетности велики зато што је на лак начин написао дубоке и суштинске ствари, што је права вјештина.

“Мислим да је лакше говорити компликовано, него овако поједноставити суштину како је то Капор знао”, рекла је Мујовићева.

Глумац Стеван Пиале, који игра у представи, рекао је да се током студија сретао са неколико текстова Мома Капора.

“Цијела представа приказује српски народ онаквим какав је”, рекао је Пиале, додајући да је осјетио да је публика у Источном Сарајеву упозната о раду и дјелу Мома Капора.

Глумица Ташана Ђорђевић Адамовић рекла је након извођења представе да из Источног Сарајева одлази веома срећна и испуњена, те да је са публиком размијенила дивну енергију.

“Организација ове манифестације је заиста чудесна и свака карика у ланцу је предивна и спуњена до краја”, истакла је Адамовићева.

©citajfilter.com 2019-2023 * Оснивач и издавач: Centar media d.o.o. * Главни и одговорни уредник: Мира Костовић * Контакт: citajfilter@gmail.com