Fri. Apr 19, 2024
ћирилица /латиница

Одборници СО Пале дали сагласност за поскупљење воде

Извор: Срна

Одборници Скупштине општине Пале дали су данас сагласност за поскупљење цијене воде од 25 одсто, те усвојили закључке који се односе на изградњу филтерског постројења за пречишћавање воде.
Начелник општине Пале Бошко Југовић рекао је да је у посљедњих 10 година вода поскупјела само једном и да је локална заједница могла да интервенише и помогне предузећу “Водовод и канализација” са око 600.000 KМ, али да то не би значајно утицало ни на шта јер је потребно изнаћи средства да предузеће опстане и зато је донесена одлука о повећању цијене воде.

“На крају смо дошли до закључка да је вода усљед падавина мутна и да је најбоље изградити филтерско постројење за пречишћавање”, изјавио је Југовић новинарима након сједнице Скупштине општине.

Он је додао да су данашњим закључком задужени начелник и надлежно одјељење да припреме пројектну документацију за израду филтерског постројења за пречишћавање воде на сабирном резервоару извора Врело Миљацке и Врело Влаховићи.

Према његовим ријечима, у буџету за наредну годину планирана су средства за изградњу овог постројења која ће износити најмање 1.500.000 KМ.

“Донесен је и закључак да се формира комисија која ће обићи сва предузећа чији је оснивач општина, извршити ревизију економске оправданости повећања цијена, али и могућности стварања додатних прихода како би та прдузећа била одржива, ликвидна и да не зависе од општине која неће бити увијек у могућности да их финансира”, истакао је Југовић.

Директор предузећа “Водовод и канализација” Пале Дејан Kојић навео је да је цијена воде износила О,92 фенинга по метру кубном, а сада ће бити 1,15 KМ, те да су се на ово одлучили зато што се дужи период повећава минимална цијена рада у Републици Српској.

“Минималац је 2О17. године био 395 KМ, а сада износи 9ОО KМ, што значи 5О5 KМ по раднику више, а наше предузеће има више од 7О одсто радника на минималцу. Самим тим и топли оброк је растао, плус порези и доприноси на све то, па смо на број радника који има минималну плату дошли до увећања расхода од 450.000 KМ”, објаснио је Kојић и додао да је у предузећу запослен 1О1 радник.

Предсједник Скупштине општине Пале Стефан Стајчић рекао је да је на данашњој сједници донесена и одлука која се тиче радног времена апотека неђељом, с обзиром на то да Пале до сада нису имале дежурну апотеку.

“Наши суграђани били су приморани да у хитним случајевима у набавку неопходних лијекова иду у Источно Срајево и Сарајево. Овом одлуком предвидјели смо да по једна апотека буде дежурна сваке недјеље мимо редовног радног времена. Биће дужни да истакну број дежурног радника за тај дан који ће у случају хитних апотекарских услуга доћи, отворити апотеку и издати неопходне лијекове”, објаснио је Стајчић.

Он је навео да ће општина направити распоред дежурних апотека за сваку недјељу у години који ће бити истакнут на Дому здравља, Хитној медицинској помоћи, на свим апотекама у локалној заједници и на сајту општине.

Игор Иконић из Kлуба одборника СНСД-а рекао је да они нису били за додатне намете грађанима када је ријеч о цијени воде, али су жељели да заштите егзистенцију 101 радника у предузећу “Водовод и канализација” и зато су подржали повећање цијене воде.

Kлуб одборника СДС-а био је против повећања цијене водоснабдијевања јер, како кажу, нису наведени стварни разлози, а повећање минималца није проузроковало тешку ситуацију у овом предузећу, али су подржали закључке у вези са израдом филтерског постројења и формирањем комисије за анализу економске оправданости цијена у свим предузећима на Палама чији је оснивач општина.

©citajfilter.com 2019-2023 * Оснивач и издавач: Centar media d.o.o. * Главни и одговорни уредник: Мира Костовић * Контакт: citajfilter@gmail.com