Sun. Apr 14, 2024
ћирилица /latinica

Obilježavanje Dana sjećanja na ubijenu djecu Srpskog Sarajeva

Izvor: Srna

U Istočnom Sarajevu obilježava se Dan sjećanja na stradalu djecu Srpskog Sarajeva, sa posebnim akcentom na učenice Osnovne škole “Sveti Sava” Natašu Učur i Milicu Lalović, koje su sinonim stradanja djece na području Sarajevsko-romanijske regije.

Polaganje vijenaca na spomen-obilježje u dvorištu škole planirano je za 12.00 časova.

Za Dan sjećanja na ubijenu i stradalu djecu Srpskog Sarajeva proglašen je 11. mart, a 2018. godine u dvorištu Osnovne škole “Sveti Sava” u Istočnom Novom Sarajevu podignuto je i spomen-obilježje posvećeno najmlađim stradalnicima.


Taj datum izabran je jer su 11. marta 1995. ubijene djevojčice Nataša Učur /10/ i Milica Lalović /11/, čije su tragične sudbine postale sinonim stradanja djece na području Sarajevsko-romanijske regije.

Prema svjedočenjima tadašnjih stanovnika Grbavice, u vrijeme kada su ubijene devojčice nije bilo nikakvih ratnih dejstava, jer je bio sklopljen sporazum o primirju koje su nadgledali francuski i ruski pripadnici međunarodnih vojnih snaga.

Snajperista sa zgrade “Lorisa” na tadašnjem Trgu Pere Kosorića ubio je 11. marta 1995. godine Milicu i Natašu koje su se igrale lastiša u Ulici Rave Janković, ispred zgrade na broju 59, u naselju koje je tada bilo pod srpskom kontrolom.

Srpska djeca ubijana su i teško ranjavana ne samo na Grbavici, nego i drugim dijelovima Sarajeva koji su u ratu bili pod srpskom kontrolom – Vojkovićima, Grlici, Vracama.

Tokom rata ubijeno je šestoro učenika OŠ “Sveti Sava”, a veliki broj njih je ranjen.
Na zvaničnom spisku Centra za istraživanje ratnih zločina, koji nije konačan, nalaze se 123 imena ubijene djece Srpskog Sarajeva.

Na Spomen-obilježju ubijenoj djeci sa područja Srpskog Sarajeva od 1992. do 1995. godine su uklesani stihovi pjesnika Gorana Vračara “Sumrak”, posvećeni stradaloj djeci.

Spomenik je izgrađen na inicijativu Školskog odbora i Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Istočno Sarajevo radi njegovanja sjećanja na ubijenu djecu u Srpskom Sarajevu.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com