Sat. Apr 13, 2024
ћирилица /латиница

Несташица појединих лијекова у Српској

Извор: РТРС

Из Агенције за лијекове БиХ потврђено је да постоји проблеми у снабдијевању појединих лијекова за наше тржиште.

Као разлози наводе се проблеми у процесу производње, набавци активних супстанци и сировина уопште, као и паковног материјала.

Пријављен је и трајни прекид снадбијевања лијека хормона раста Соматропин који ће бити замијењен другим произвођачем. Тренутно на тржишту у апотекама нема појединих лијекова због проблема у ланцу снабдијевања.

У питању је антибиотик Оспен, за који је произвођач најавио и датум када ће се тај лијек поново појавити на тржишту, затим Амитриптилин којег нема привремено и Мапротилин, за који је Плива најавила трајно повлачење са тржишта. Пацијенти су у обавези да се јаве љекарима како би им прописали другу адекватну терапију.

– Произвођачи су дужни да нам пријаве привремене несташице. Понекад се дешава да од пацијената или здравствених радника сазнамо да неког лијека нема на тржишту. Јако је важно да располажемо информацијом да неки лијек није доступан јер на тај начин можемо убрзати поступке давања дозволе или обезбиједити увоз из друге земље – рекла је Тијана Спасојевић Дошен, шеф Одсјека за информисање Агенције за лијекове БиХ.

©citajfilter.com 2019-2023 * Оснивач и издавач: Centar media d.o.o. * Главни и одговорни уредник: Мира Костовић * Контакт: citajfilter@gmail.com