Fri. Apr 19, 2024
ћирилица /latinica

Na „Novom Zejtinliku“ pomen poginulima i sjećanje na egzodus

Izvor: RTRS/Srna

Na Vojničkom spomen-groblju “Novi Zejtinlik” na Sokocu služen je pomen poginulim srpskim borcima povodom obilježavanja 28 godina od egzodusa 120.000 Srba iz Sarajeva, u organizaciji Odbora za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova vlade Republike Srpske.

Nakon služenja pomena poginulim borcima Vojske Republike Srpske položeni su vijenci i cvijeće na Vojničkom spomen-groblju “Novi Zejtinlik” koje je nastalo početkom 1996. godine poslije egzodusa sarajevskih Srba koji su napustili odbranjena ognjišta jer su Dejtonskim mirovnim sporazumom pripala Federaciji BiH i sa sobom ponijeli i posmrtne ostatke poginulih boraca i srodnika.

U manastiru Sveti Georgije na Ravnoj Romaniji služen je parastos poginulim borcima, a duhovna akademije biće održana u Kulturnom centru Pale.

Egzodus 120.000 Srba iz Sarajeva predstavlja niz događaja koji su uslijedili nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma, kada je pet opština Srpskog Sarajeva u cjelini pripalo Federaciji BiH, dok je drugih pet podijeljeno između Republike Srpske i FBiH, gdje su Srbi uglavnom dobili periferna, nenaseljena i ruralna područja.

Za odbranu ovih prostora, život je dalo više od 4.000 boraca, oko 3.500 ih je ranjeno, oko 1.000 sahranjeno na Vojničkom groblju “Novi Zejtinlik” na Sokocu.

U martu 1996. godine ispisane su brojne pojedinačne tragedije lokalnog stanovništva, zbog čega je Dejtonski mirovni sporazum za sarajevske Srbe asocijacija na najveće poslijeratno protjerivanje naroda sa svojih ognjišta.

Srpski borci Sarajevsko-romanijske regije tokom Odbrambeno-otadžbinskog rata zaustavili su 35 ofanziva muslimansko-hrvatske vojske i odbranili svoje domove.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com