Sat. Apr 20, 2024
ћирилица /латиница

Како ће изгледати нови обрачун за електричну енергију?

Извор: РТРС

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић потврдио је данас током скупштинске расправе да у Српској неће доћи до поскупљења електричне енергије, али и објаснио како би могли изгледати нови обрачун.

Он је додао да ће се задржати постојеће цијене електричне енергије које су биле прије и након посљедње одлуке Уставног суда Републике Српске, те да ће Влада у разговору са Уставним судом Републике Српске и регулатором прилагодити терминима жути, зелени и црвени потрошач и на основу тога задржати постојеће цијене електричне енергије у Српској, а да се испоштује одлука Уставног суда.

Како је он истакао, грешка је била у једној тарифној групи, те напоменуо да исти или идентичан модел обрачуна цијене електричне енергије вриједи у земљама окружења.

– Прва група која има потрошњу електричне енергије до 500 киловат-часова плаћа 0,005 КМ по киловат-часу, од 501 до 1.500 киловат-часова плаћа 0,009 КМ по киловат-часу, више од 1.500 киловат-часова плаћа 0,2 КМ по киловат-часу – истакао је Вишковић, рекавши да више од 75 одсто домаћинстава у Српској упада у прву тарифну групу за обрачун цијена електричне енергије, као и да је цијена електричне енергије за домаћинства по 0,005 КМ у Српској најмања у регији и да ће таква и остати.

Он је додао да је Влада, заједно са регулатором водила рачуна о томе да се испоштује Закон о електричној енергији везано за енергетски заштићеног купца, те обухватила највећи број грађана Српске најнижом цијеном струје, док они највећи потрошачи имају другу цијену струје.

©citajfilter.com 2019-2023 * Оснивач и издавач: Centar media d.o.o. * Главни и одговорни уредник: Мира Костовић * Контакт: citajfilter@gmail.com