Fri. Apr 19, 2024
ћирилица /латиница

Др Ивана Вукобрат – Бјелогрлић: Како сачувати бубреге здравима?

Извор: Филтер

Поводом Свјетског дана бубрега, који се обиљежава другог четвртка у марту, разговарали смо са др Иваном Вукобрат – Бјелогрлић специјалистом интерне медицине- супспецијалистом нефрологије.

Она је истакла да је овај дан потребно освијестити јавност о важности бубрега као органа у очувању здравља, мјерама превенције и факторима ризика, како би се смањила учесталост хроничне бубрежне болести.

“Бубрези су изузетно важни за наше здравље и квалитет живота. Главна функција бубрега је излучивање вишка течности из организма, те токсичних продуката метаболизма. Бубрези не само да чисте наш организам него и регулишу крвни притисак, одржавају чврстоћу костију и стимулишу стварање црвених крвних зрнаца”, нагласила др Вукобрат – Бјелогрлић.

Она је истакла да је дошло до пораста проширености хроничне болести бубрега. Водећи узроци бубрежне болести су шећерна болест и повишен крвни притисак, те је важно нагласити да болесници с тим болестима требају одржавати уредан ниво шећера у крви и висину крвног притиска под контролом.

Такође, она наводи да је узрок пораста хроничне бубрежне болести свакако и старење популације, пораст шећерне болести, али и нерегулисана хипертензија, претилост, прекомјерно и неконтролисано трошење нестероидних противупалних лијекова, изложеност разним токсинима околине, затим системске аутоимуне болести као и насљедне болести бубрега.

Према њеним ријечима хронична бубрежна болест знатно нарушава квалитет живота. Међутим, постоји неколико начина којима можемо сачувати бубреге здравима.

„Потребно је редовно контролисати крвни притисак, шећер у крви, активно се кретати, хранити се здраво и контролисати тјелесну тежину, смањити унос соли, не пушити, не узимати лијекове без препоруке љекара и провјеравати функцију бубрега ако постоји један или више фактора ризика, односно ако је неко у породици лијечен због хроничне бубрежне болести”, поручила је др Вукобрат – Бјелогрлић.

©citajfilter.com 2019-2023 * Оснивач и издавач: Centar media d.o.o. * Главни и одговорни уредник: Мира Костовић * Контакт: citajfilter@gmail.com