Fri. Apr 12, 2024
ћирилица /латиница

Додик: Егзодус Срба из Сарајева је најпотреснија трагедија, али је био и егзодус до слободе

Фото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Извор: Срна

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да је егзодус сарајевских Срба, иако једна од највећих и најпотреснијих трагедија која је задесила страдалнички српски народ на крају 20. вијека, био и егзодус до слободе јер су људи напуштали своја имања и вјековна огњишта да би слободно живјели у својој Републици Српској.

Био је то јасан знак да ту нема опстанка. Србима није преостало ништа друго него да пакују најосновније, напуштају домове и оно што је најболније да ископају посмртне остатке својих најмилијих да бар заједно с њима напусте огњишта – навео је Додик.

Он је нагласио да су зато сарајевски Срби и Источно Сарајево јединствени, јер су прошли што је мало ко прошао у протеклом грађанском рату у БиХ.

– Они су симбол страдања, али и уздизања. Неки од њих су се раселили по свијету, широм планете, али многи су остали и кренули од нуле правећи свој град Источно Сарајево у чије темеље су узидани животи више од 4.000 бораца и дијелови тијела 3.500 рањених. Захваљујући њима Источно Сарајево данас живи, гради се и развија у модеран град, пружајући уточиште и сигурну луку многим сарајевским Србима. И коначно ту су своји на своме и међу својима у слободној Републици Српској –  нагласио је предсједник Републике.

©citajfilter.com 2019-2023 * Оснивач и издавач: Centar media d.o.o. * Главни и одговорни уредник: Мира Костовић * Контакт: citajfilter@gmail.com