Sat. Apr 13, 2024
ћирилица /latinica

Aco Stanišić donirao 20 krava

Izvor: Filter

Poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Aco Stanišić danas je u svojstvu donatora potpisao ugovor sa 20 osoba sa područja Pala koja su, u skladu sa javnim pozivom, ostvarila pravo na donaciju krava i junica.

U novembru prošle godine je poslanik DEMOS-a Aco Stanišić najavio da će donirati 20 krava/junica zainteresovanim stanovnicima u Palama.

Kada je raspisan javni poziv za prijavu, Stanišić je poručio da je  zadatak svih koji se bave javnim poslom, a posebno politikom, da daju svoj maksimum kako bi svakodnevni život svojih sugrađana činili lakšim, boljim i, koliko god je to moguće, ljepšim.

Interesovanje je bilo veliko pa je komisija koja je vršila odabir imala težak zadatak.

Između ostalog, prijavljeni su morali ispuniti uslov da posjeduju ili zakupljuju minimalno 5 dunuma poljoprivrednog zemljišta. Takođe, bilo je potrebno da posjeduju ili zakupljuju štalu za smještaj grla, te da već nemaju više od dvije krave/junice.

Među posebnim uslovima, koji su donosili dodatne bodove, bili su broj članova domaćinstva, broj izdržavanih članova, visina primanja domaćinstva, te period trajanja nezaposlenosti podnosioca zahtjeva.

Nakon što je izabrano 20 porodica, u Pale je stiglo 20 autohtonih grla gatačkog govečeta. Donirane su muzne krave i steone junuce koje je Stanišić kupio nakon obilaska gatačkih uzgajivača.

“Sve je koštalo 86.000 KM. Iznos od više od 4.000 KM po grlu naši građani teško da bi mogli obezbijediti. Zato smatramo da će projekat koji znači ekonomsku i finansijsku sigurnost opravdati ovaj potez”, rekao je Stanišić nakon podjele grla.

Dodao je da se nada da će ovakva pomoć opredijeliti više porodica da ostaju na selu.

“Nadam se da će ovo biti pozitivan primjer i da će možda podstaći i ostale koji mogu da se odreknu jednog dijela svog primanja i da pomognu porodicama kojima to treba”, rekao je Stanišić.

Iz Udruženja uzgajivača gatačkog govečeta kažu da su sa zadovoljstvom dočekali ovaj poziv i da je u pitanju najveći pojedinačni otkup njihovim posredstvom. Poručuju da se ovako širi autohtona rasa.

Svetislav Simić iz Jahorinskog potoka kaže da je ovo prva krava u njegovom domaćinstvu.

“Mnogo nam znači ova donacija. Živim sa majkom, suprugom i troje djece. Supruga i ja radimo kod privatnika i školujemo troje djece pa će nam ovo mnogo značiti za kućni budžet”, rekao je Simić.

Rajka Aleksić iz Kadinog sela rekla je da će se kravi najviše obradovati njeno dvoje unučadi a već su joj dali ime.

“Sada imam ovce a evo imaću i kravu. Imali smo nekada kravu ali morali smo je prodati.

Čedo Pandurević živi na Trebeviću i ponovo će, kaže, imati kravu.

“Živim u selu Jasik. Za ovo nemam šta pričati nego se zahvaliti Acu Stanišiću koji mi poklanja kravu, sam od sebe. Imao sam kravu i morao je prodati da izmirim neke dugove. Sad imam deset ovaca o evo kravu”, kaže Čedo.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com