Fri. Apr 19, 2024
ћирилица /латиница

Ацо Станишић донирао 20 крава

Извор: Филтер

Посланик у Народној скупштини Републике Српске Ацо Станишић данас је у својству донатора потписао уговор са 20 особа са подручја Пала која су, у складу са јавним позивом, остварила право на донацију крава и јуница.

У новембру прошле године је посланик ДЕМОС-а Ацо Станишић најавио да ће донирати 20 крава/јуница заинтересованим становницима у Палама.

Када је расписан јавни позив за пријаву, Станишић је поручио да је  задатак свих који се баве јавним послом, а посебно политиком, да дају свој максимум како би свакодневни живот својих суграђана чинили лакшим, бољим и, колико год је то могуће, љепшим.

Интересовање је било велико па је комисија која је вршила одабир имала тежак задатак.

Између осталог, пријављени су морали испунити услов да посједују или закупљују минимално 5 дунума пољопривредног земљишта. Такође, било је потребно да посједују или закупљују шталу за смјештај грла, те да већ немају више од двије краве/јунице.

Међу посебним условима, који су доносили додатне бодове, били су број чланова домаћинства, број издржаваних чланова, висина примања домаћинства, те период трајања незапослености подносиоца захтјева.

Након што је изабрано 20 породица, у Пале је стигло 20 аутохтоних грла гатачког говечета. Дониране су музне краве и стеоне јунуце које је Станишић купио након обиласка гатачких узгајивача.

“Све је коштало 86.000 КМ. Износ од више од 4.000 КМ по грлу наши грађани тешко да би могли обезбиједити. Зато сматрамо да ће пројекат који значи економску и финансијску сигурност оправдати овај потез”, рекао је Станишић након подјеле грла.

Додао је да се нада да ће оваква помоћ опредијелити више породица да остају на селу.

“Надам се да ће ово бити позитиван примјер и да ће можда подстаћи и остале који могу да се одрекну једног дијела свог примања и да помогну породицама којима то треба”, рекао је Станишић.

Из Удружeња узгајивача гатачког говечета кажу да су са задовољством дочекали овај позив и да је у питању највећи појединачни откуп њиховим посредством. Поручују да се овако шири аутохтона раса.

Светислав Симић из Јахоринског потока каже да је ово прва крава у његовом домаћинству.

“Много нам значи ова донација. Живим са мајком, супругом и троје дјеце. Супруга и ја радимо код приватника и школујемо троје дјеце па ће нам ово много значити за кућни буџет”, рекао је Симић.

Рајка Алексић из Кадиног села рекла је да ће се крави највише обрадовати њено двоје унучади а већ су јој дали име.

“Сада имам овце а ево имаћу и краву. Имали смо некада краву али морали смо је продати.

Чедо Пандуревић живи на Требевићу и поново ће, каже, имати краву.

“Живим у селу Јасик. За ово немам шта причати него се захвалити Ацу Станишићу који ми поклања краву, сам од себе. Имао сам краву и морао је продати да измирим неке дугове. Сад имам десет оваца о ево краву”, каже Чедо.

©citajfilter.com 2019-2023 * Оснивач и издавач: Centar media d.o.o. * Главни и одговорни уредник: Мира Костовић * Контакт: citajfilter@gmail.com