Fri. Apr 19, 2024
ћирилица /latinica

Ćosić: Svi koji slave 1. mart to mogu da čine samo u svom ataru

Izvor: Srna

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić izjavio je Srni da svi koji slave 1. mart to mogu da čine samo u svom ataru i poručio da to nije nikakv dan nezavisnost za cijelu BiH niti će ikada biti.

Ćosić je rekao da je ubistvo srpskog svata Nikole Gardovića 1. marta 1992. godine, ispred Stare srpske crkve na Baščaršiji u Sarajevu, dokaz ozbiljne pripremljnosti tadašnjih bošnjačkih političkih elita za sve što se dešavalo i što je trebalo da opredijeli budućnost ovih prostora.

„Nažalost, ta budućnost je bila siva, sumorna i smrtnonosna. Nama ostaje žal što ipak u tom vremenu, političari nisu smogli snage da spriječe takve akcije. Samim tim bi spriječili brojna loša dešavanja. Poslije toga je bilo proglašavanje takozvane nezavisnosti, aprilske barikade i potom sukobi“, rekao je Ćosić.

On je istakao da je ubistvo Gardovića bio ozbiljan okidač loših stvari.

Prema njegovim riječima, oni koji su bili inicijatori tog ubistva sigurno su bili spremni i za druge akcije koje su uslijedile.

„Nažalost, istorija se relativizuje i niko neće da kaže da je kriminalac ubio nedužnog srpskog svata, u porti crkve prilikom vjenčanja. Dakle, neće da okarakteriše kao loš akt, nego jednostavno se prelazi preko toga“, naveo je Ćosić.

On je naglasio da 1. mart ne može biti praznik jer taj datum Srbe asocira samo na loše stvari koje su bile uvod u početak rata.

„Ubistvo čovjeka je prouzrokovalo barikade, potom tenzije i sukob u Sarajevu i otvoren građanski rat u BiH. Nas taj dan asocira na loš događaj koji je bio uvertira za sve ostalo“, rekaoje Ćosić.

Prema njegovim riječima, to je bio tragičan događaj i prelomni u situaciji koja je prouzrokovala brojne krvave događaje.

„Nešto što je definitivno prelomilo situaciju da su Srbi u BiH i tada shvatili da njihova ugrožnost dolazi, da je narastajuća i da se ljudi neće zaustaviti na tome“, istakao je Ćosić.

U dijelu Federacije BiH sa većinskim bošnjačkim stanovništvom 1. mart se obilježava kao takozvani dan nezavisnosti BiH, jer je tada održan nelegalni referendum o nezavisnosti i otcjepljenju BiH od SFRJ. Srbi u Republici Srpskoj 1. mart pamte po ubistvu srpskog svata u Sarajevu, što je bio i okidač za početak ratnih sukoba.

Ovaj tragični datum u Republici Srpskoj se ne praznuje, već 21. novembar – dan kada je u američkoj vazduhopolovnoj bazi Rajt Peterson kod Dejtona parafiran Opšti okvirni sporazum za mir u BiH koji je obilježio kraj građanskog rata u BiH.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com