Sun. Apr 14, 2024
ћирилица /латиница

Ћосић: Пресудом за скрнављење спомен-плоче правна држава показала да постоји

Извор: Срна

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић изјавио је да је пресудом којом су Есад Јашаревић и Елвис Гурда проглашени кривим за оштећење спомен-плоче на Врацама правна држава показала да постоји, те да ће несавјесни појединци добро размислити прије него што ураде нешто слично.

Ћосић је рекао Срни да је пресудом Основног суда на Сокоцу показно да општинска Борачка организација Источно Ново Сарајево има право да обиљежава значајна мјеста, датуме и догађаје, те да јој то нико не може оспорити.

“Највећи значај пресуде је то да ће свако ко почини слично дјело бити кажњен. За мене је најзначајније то што је правна држава показала да постоји, и то у случају оног што је најсветије, а то је сјећање на борце који су ратовали за Српску”, нагласио је Ћосић.

Он је поручио да сви који се одлуче да оскрнаве симболе Републике Српске, односно Борачке организације, треба да буду спремни да одговарају за штету коју су направили.

“Град ће увијек бити спреман да општинској Борачкој организацији помогне у обнови оскрнављених спомен-обиљежја. Ако се деси да новац од пресуде буде уплаћен, биће усмјерен у санацију спомен-обиљежја”, рекао је Ћосић.

Основни суд на Сокоцу прогласио је кривим Елвиса Гурду и Есада Јашаревића за оштећење спомен-плоче на Врацама и пресудио да морају платити 6.000 КМ, од чега 5.000 КМ Борачкој организацији Источно Ново Сарајево.

Гурда и Јашаревић на ову пресуду немају право жалбе.

Спомен-плоча на зиду спомен-парка Враца оскрнављена је више пута, а посљедњи пут 29. августа прошле године. Плочу је на улазу у Источно Сарајево поставила Борачка организација Источно Ново Сарајево.

©citajfilter.com 2019-2023 * Оснивач и издавач: Centar media d.o.o. * Главни и одговорни уредник: Мира Костовић * Контакт: citajfilter@gmail.com