Thu. Feb 22, 2024
ћирилица /латиница

У припреми уредба за регулисање цијена основних животних намирница

Извор: РТРС

Влада Српске припрема уредбу којом би требало да буду регулисане цијене основних животних намирница, прије свега пекарских производа. Планирано је ограничење марже на хљеб.

У Влади и удружењима за заштиту потрошаћа кажу да се повећање износа минималне плате злоупотребљава за неоправдано повећање цијена робе, производа и услуга.

Да би заштитили грађане и спријечили злоупотребе, инспектори ће појачати контроле цијена.

Цијене хљеба, пецива и осталих производа у већини пекара веће су за 10 до 20 пфенига, иако још није прошло ни мјесец дана од ступања на снагу одлуке о минималцу од 900 марака. Разлику у цијену примијетили су и грађани. Од свих производа кажу, највише су поскупјели прехрамбени.

Одређени производи за кратко вријеме поскупјели су од 10 до 20 одсто, кажу из Удружења за заштиту потрошача. Имали су већ одређених жалби грађана да су поједини производи, само два дана након што је донесена одлука о минималцу, поскупјели.

– Видимо да су поскупјели одређени пекарски производи. Ми их од поскупљења не можемо заштити, али Влада је донијела добру мјеру – сматра Јован Василић, Удружење за заштиту потрошача “Звоно” Бијељина.

Из Министарства трговине поручују да је у припреми уредба која би првенствено требало да регулише маржу на хљеб.

– У наредном периоду креирати одређене мјере,одређене нове уредбе које ће се односити само на хљеб, не на све пекарске производе, јер сматрамо да хљеб треба да буде са што јефтинијом цијеном – рекао је Денис Шулић, министар трговине и туризма Републике Српске.

У Влади јасни – повећање минималаца је имало за циљ да спријечи сиву зону, а не да служи као „мамац“ за поједине како би се преко радника за кратко вријеме обогатили.

– Овдје има један дио јавних предузећа из сфере комуналне дјелатности о којима морамо донијети врло брзо одлуку они су највише погођени тим подизањем минималца а што се тиче других многи нису али користе ситуацију. Радници прије свега требају њима па онда Влади и Републици Српској – истакао је Радован Вишковић предсједник Владе Републике Српске.

Зора Видовић министар финансија Републике Српске каже да је потребно заштитити раднике.

– Јер, треба преживјети у овоме времену са оваквим неоправданим повећањем цијена. Ми иначе имамо мало радника поготово одређених занимања,и послодавци би требало да те раднике задрже – додала је она.

Из Владе у наредном периоду најављују још ригорозније инспекцијске контроле. У прошлој години изречено је, кажу, више казни него у претходних шест година. Од укупно 1.558 контрола, неправилности су утврђене у 568 случајева. Инспектори су контролисали поштовање прописаних маржи у трговачким ланацима.

©citajfilter.com 2019-2023 * Оснивач и издавач: Centar media d.o.o. * Главни и одговорни уредник: Мира Костовић * Контакт: citajfilter@gmail.com