Fri. Apr 19, 2024
ћирилица /latinica

Udruženje “Iskra”: Važno podizanje svijesti o malignim oboljenjima u dječijoj dobi

Izvor: gradistocnosarajevo.net

U Istočnom Sarajevu uskoro bi trebalo da bude osnovana prva Regionalna kancelarija Udruženja roditelja djece oboljelih od malignih bolesti „Iskra“, čije je sjedište u Banjaluci.

Udruženje je osnovano krajem 2014. godine, kada je grupa roditelja čija su djeca bila liječena u Beogradu došla do ideje da slično udruženje bude formirano i u Republici Srpskoj. Oni su tada, uvidjevši značaj roditeljske kuće, pokrenuli akciju prikupljanja podataka o roditeljima čija su djeca u prethodnih nekoliko godina liječena od malignih oboljenja u Odjeljenju hematoonkologije Univerziteskog kliničkog centra Republike Srpske.

Šef Kancelarije „Iskre“ u Istočnom Sarajevu, Milijana Kujača, kaže da inicijativa osnivanja  regionalne kancelarije u Istočnom Sarajevu postoji nekoliko godina,  kao i ideja da  mreža kancelarija ovog udruženja bude proširena u svim većim centrima u Republici Srpskoj, te da u tome imaju podršku Grada Istočno Sarajevo.

Kujača, koja je i sama majka djeteta liječenog od maligne bolesti, kaže da u članstvu imaju sedmoro roditelja sa područja Istočnog Sarajeva, ali da to nije konačan broj, jer ima i onih koji se liječe van Republike Srpske, a neki roditelji i ne pristupaju udruženju.

Kako objašnjava, glavni cilj osnivanja kancelarije jeste razvijanje svijesti o malignim oboljenjima kod stanovništva u cijeloj Republici Srpskoj, kao i podrška porodicama tokom perioda liječenja djece, ali i poslije liječenja, jer izliječena djeca nerijetko imaju potrebu za daljom rehabilitacijom.

Ona dodaje da je jedan od ciljeva upoznavanje javnosti da ova bolest, iako je teška, može da ima i pozitivan ishod, te da je najvažnije biti podrška svom djetetu.

Kujača, koja je član Udruženja od 2015. godine objašnjava da je ovo udruženje bilo inicijator formiranja roditeljske kuće u Banjaluci, te da su sredstva za izgradnju prikupljena u akciji „S ljubavlju hrabrim srcima“.

Roditeljska kuća nalazi se blizu UKC-a i služi za smještaj porodicama koje dođu izvan Banjaluke, s obzirom na to da je liječenje obično dugoročno, višemjesečno, nekada i duže od godinu dana“, kaže Milijana, dodajući da djeca kada prođu određenu fazu liječenja moraju da nastave sa  redovnim kontrolama i daljim praćenjem, u zavisnosti od vrste bolesti.     

Navodi da je kroz roditeljsku kuću do sada prošlo oko 200 proodica, a da tu trenutno boravi njih sedam. Prema njenim riječima, roditeljske kuće olakšavaju finansijske troškove porodicama oboljele djece, ali pružaju i neophodnu psihološku podršku oboljeloj djeci.

„Psihološka savjetovališta postoje, psiholog, koji je i član Udruženja, posjećuje odjeljenje dječije hematoonkologije, te pruža usluge psihološkog savjetovanja kako djeci, tako i njihovim roditeljima“, objašnjava Kujača.

Kaže da su psihološka savjetovanja potrebnija i češća kod adolescenata, jer djeca mlađeg uzrasta često nisu svjesna ozbiljnosti bolesti.

„Članovi udruženja su povezani i bliski, najviše se povežu  u godišnjim rehabilitacionim kampovima, nakon perioda liječenja. Tada se djeca najbolje osjećaju, jer se druže i najbolje se razumiju, zbog toga što su proživjeli iste probleme“, objašnjava Milijana i kaže da se, osim djece, zbliže i roditelji, te da ostvare kontakte koji kasnije traju godinama.

Ona ističe da roditelji žele da se sve što prije završi kako bi se svi vratili normalnom načinu životu, ali da su tada, upravo roditelji ti koji najčešće osjećaju najintenzivniji strah.

Milijana smatra da je od izuzetne važnosti i u školama organizovati radionice, te na taj način razvijati svijest kod školske djece da bolest nije sramota i da je niko ne bira, ali da je, kako kaže, bitan i način na koji roditelji razgovaraju sa svojom djecom o ovoj bolesti.

Članovi Udruženja roditelja djece oboljele od malignih bolesti „Iskra“  u subotu su, povodom Međunarodnog dana djece oboljele od malignih bolesti na Trgu Srbije u Istočnom Novom Sarajevu, dijeleći promotivne materijale, žute balone i trake, pokušali da ukažu na značaj razvijanja svijesti i informisanja javnosti o djeci oboljeloj od ovih bolesti.

Odbornici Skupštine grada Istočno Sarajevo su na skupštinskom zasjedanju, održanom protekle sedmice, nosili zlatne trake, kao znak podrške djeci oboljeloj od malignih bolesti.

Ovaj dan, noseći zlatne trake, obilježili su i prosvjetni radnici Osnovne škole „Jovan Dučić“ iz Istočne Ilidže.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com