Sat. Apr 13, 2024
ћирилица /латиница

Промовисана књига Мирка Шошића “Живот у рату – доктори у рату”

Извор: Срна

Манифестација “Сретењске свечаности” почела је вечерас на Палама промоцијом књиге “Живот у рату – Доктори у рату” академика Мирка Шошића, који је у овом дјелу покушао да прикаже рат из угла болесника које је лијечио.
Шошић је новинарима пред почетак промоције рекао да књига представља његове аутобиографске фрагменте, те да је желио да прикаже рат из неког другог угла.

“Желио сам да видим како изгледа рат из болничког кревета, јер сви ми гледамо славу и барјаке, али како то гледамо ми љекари када болесник дође. Тада је важно само да се спаси живот. Покушао сам на основу својих сјећања да говорим о болесницима, рањеницима, о њиховој судбини коју сам фрагментовано описао и да из њиховог угла кажем шта је рат”, рекао је Шошић.

Некадашњи министар здравља Републике Српске Драган Kалинић истакао је да је Одбрамбено-отаџбински рат током којег су Срби бранили своја огњишта изњедрио многе хероје, међу којима су и љекари који су оснивали ратне болнице и пуним срцем, ентузијазмом, пожртвованошћу и великим патриотизмом лијечили рањенике и спасавали српски народ.

“То су својеврсни хероји. Након више од 3О година од како се завршио трагични сукоб у БиХ, прилика је да им се држава на неки начин одужи. Ако ништа, онда пригодним сјећањем јер многи од њих нису живи, а заслужују сваку пажњу и поштовање”, рекао је Kалинић уочи промоције.

Он је изразио наду да ће предсједник Републике Српске Милорад Додик у наредном периоду наћи адекватан начин да ове људе награди одликовањима.

“То су људи који су дали све од себе да би спасавали људске животе и даноноћно радили у ратним болницама не питајући за своје породице”, навео је Kалинић.

Он је подсјетио да је на почетку рата радио као ратни хирург и да љекари тада нису излазили из операционе сале и по 48 часова, истичући да се нису штедјели јер су знали за шта се жртвују.

Издавач књиге је Матична библиотека Источно Сарајево, а њен директор Наташа Kулашинац рекла је да ова установа сарађује са Шошићем 10 година и изразила наду да ће та сарадња бити настављена јер су успјели да објаве његов цјелокупан истраживачки и научни рад.

Она је додала да је посљедња књига објављена захваљујући Министарству културе и информисања Србије, док су претходна дјела академика Шошића успјела да угледају свјетлост дана захваљујући донаторским средствима.

“Сарадња је почела објављивањем књиге на српском језику Ратни дневник 1993-1995 коју је написала Јени Лигтенберг, а приредио Шошић. Након тога књига је преведена на енглески језик. Неколико година послије, захваљујући пројектима и донаторским средствима успјели смо да ту књигу екранизујемо и претворимо у документарни филм који је добро оцијењен од публике и жирија, те награђен у неколико земаља”, истакла је Kулашинчева.

Потпредсједник Скупштине Борачке организације Пале Радосав Живковић рекао је да је у оквиру манифестације “Сретењске свечаности” одржана промоција књиге која је веома значајна за људе као што је он и многе друге који су спасени у болници “Kоран” на Палама.

Он је позвао људе из Сарајевско-романијске регије да прочитају ову књигу, итичући да је улога медицинског особља велика јер су у рату спасавали борце и цивиле.

“Сретењске свечаности” организује Kултурно-спортски центар Пале у сарадњи са општинском Борачком организацијом.

Манифестација ће бити настављена данас обиљежавањем Дана бораца Одбрамбено-отаџбинског рата.

©citajfilter.com 2019-2023 * Оснивач и издавач: Centar media d.o.o. * Главни и одговорни уредник: Мира Костовић * Контакт: citajfilter@gmail.com