Fri. Apr 19, 2024
ћирилица /латиница

Пријавите се за бесплатан скриниг тест на рак грлића материце

Фото: Фото Васке

Извор: Филтер/Мира Костовић

Др Славица Мутабџија, начелник Одјељења гинекологије Болнице “Србија”, позива суграђанке које годинама не иду на редовне гинеколошке прегледе, да дођу на бесплатан скрининг на рак грлића матрице.

Болница “Србија” и Градска управа Источно Сарајево организоваће у марту акцију бесплатних скрининг тестова за жене из Источног Сарајева јер су превенција и рано откривање изузетно важни.

Карцином грлића материце је у посљедњих неколико мјесеци у алармантном порасту. Само у Болници “Србија” је од почетка децембра 2023. године до данас откривено седам обољелих.

“Ријеч је о карциномима у поодмаклом стадијуму и женама од 48 до 83 године које нису редовно долазиле на гинеколошке прегледе”, нагласила је Мутабџија.

Она је позвала суграђанке да дођу јер је намјера да се евентуални проблем открије у раној фази како би лијечење било успјешно.

Фото: Фото Васке

Директор Болнице “Србија” Небојша Шешлија навео је да је руководство Болнице одлучило да је потребна хитна реакција након што су из Одјељења гинекологије и акушерства упозорени о алармантном порасту броја жена код којих је откривен тумор грлића материце.

“Овај проблем смо предочили градоначелнику Љубиши Ћосићу који је подржао акцију бесплатних скрининг тестове у марту. Сваки радни дан ћемо вршити заказивање и обављати прегледе, а уколико буде потребе нашим суграђанкама ћемо обезбиједити и адекватно лијечење у нашој установи”, навео је Шешлија.

Карцином грлића материце откривен на вријеме је потпуно изљечив

По подацима Свјетске здравствене организације, у свијету годишње од карцинома грлића материце оболи око 500.000 жена. Од тог броја њих половина премине.

Др Мутабџија поручује да је овај карцином у високоразвијенијим земљама скоро искоријењен, док је у земљама у развоју у наглом порасту.

Подсјећајући да је карцином грлића материце потпуно изљечив ако буде откривен на вријеме, она је
позвала жене, посебно оне од 25 до 65 година које дуго нису биле на гинеколошком прегледу, да се пријаве и ураде скрининг.

Бесплатне прегледе могуће је заказати на бесплатан број телефона 0800 50 601 сваки радни дан од 8.00 до 10.00 часова.

Упутница није потребна, довољно је само да одлучите да дођете на преглед и назовете за додјелу термина.

Град Источно Сарајево финансира прегледе

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић је рекао да ће Градска управа у потпуности финансирати прегледе, те наставити акцију ако буде велико интересовање.

Пружио је подршку у настојањима да се дјелује превентивно, али и да се да подршка обољелим суграђанкама. Навео је да је Градска управа у договору са Болницом “Србија” у процесу формирања градског удружења жена обољелих од карцинома дојке.

Фото: Фото Васке
©citajfilter.com 2019-2023 * Оснивач и издавач: Centar media d.o.o. * Главни и одговорни уредник: Мира Костовић * Контакт: citajfilter@gmail.com