Fri. Apr 12, 2024
ћирилица /латиница

Потписан Меморандум о изградњи дијела пута Фоча – Шћепан Поље

Извор: Срна

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић потписао је данас са представницима кинеске компаније “ЦРБЦ” Меморандум о изградњи дијела магистралног пута Фоча-Шћепан Поље, вриједан око 100 милиона евра.

Вишковић је рекао новинарима у Бањалуци да је планирана изградња око 15 километара магистралног пута.

Потписивању је присуствовала министар финансија Зора Видовић.

– Као што знате та дионица је око двадесетак километара, али је већ урађена почетна фаза од првих пет километара тако да је остало још 14-15 километара које треба радити – навео је Вишковић.

Навео је да је вриједност потписаног меморандума око 100 милиона евра, али да ће у то бити уграђени и други радови који се неће односити на дионицу пута Фоча-Шћепан Поље, већ на одређена клизишта или проширења у непосредној близини на магистралним путевима Републике Српске.

Вишковић је подсјетио да су Влада Републике Српске и предузеће “Путеви Српске” скоро двије година преговарали са Свјетском банком о обезбјеђивању средстава за овај путни правац, али да су ти преговори били неуспјешни.

-Ми више немамо времена. Желимо да грађанима тог дијела Републике Српске омогућимо пристојан путни правац. Ово што данас имамо не може се назвати ни магистралним путем –  навео је Вишковић.

Нагласио је да је са кинеским партнерима договорено да ће Министарство финансија Српске и ЦРБЦ заједно водити преговоре са кинеском Ексим банком која ће обезбиједити наведена финансијска средства.

-Да што је прије могуће дођемо у позицију одобрења финансијских средстава за изградњу овог пута. Предвидјели смо да, док чекамо одобрење финансијских средстава од Ексим банке, прилагодимо израђени пројекат за тај путни правац, који је стар неколико година. Сада није више иста дужина пута, није иста траса. Пројекат који је био израђен је предвиђао сасвим нову трасу, међутим, ми ћемо сада да се вратимо на постојећу гдје се сада налази путни правац, да то модернизујемо, урадимо по стандардима за магистралне путеве – прецизирао је Вишковић.

Премијер Српске је навео да ће изградњом наведеног пута и новог моста на Тари повезница између Републике Српске и Црне Горе бити на нивоу каквог заслужују двије земље.

-Надам се, што прије, са јединственим граничним прелазом у Шћепан Пољу. Тако да имамо проток и робе и становништва на том дијелу Републике Српске у складу са свим позитивним законским нормама –  рекао је Вишковић.

Поручио је грађанима Српске да ће овај путни правац бити реализован у што скорије вријеме.

-Остаје нам путни правац који се укључује на пут Фоча–Шћепан Поље, који иде даље кањоном ријеке Сутјеске и мост преко Дрине који иде према Тјентишту, те Гацку и Требињу. Ту имамо изабраног извођења, то је предузеће „Мркоњић путеви“. Овим дана очекујемо да коначно крену са реализацијом тог пројекта. То је пројекат нивоа око 40 милиона КМ – рекао је Вишковић, додајући да очекује да извођач почне са радовима за око седам до 10 дана.

Он је рекао да ће реализацијом свих поменутих инфраструктурних пројеката у скорије вријеме бити ријешено питање саобраћаја према Црној Гори и Херцеговини.

-Наша путна мрежа у том дијелу Републике Српске биће онаква како и заслужују грађани који тамо живе и како то предвиђају најновији стандарди за градњу такве врсте саобраћајница – поручио је Вишковић.

Генерални менаџер за средњу и југоисточну Европу Кинеске корпорације за путеве и мостове Јанг Донг рекао је да је наведени пројекат изградње магистралног пута вема значајан за Републику Српску, али и регион јер повезује Српску са Црном Гором.

-Ми смо на подручју грађевинаства извели многобројне велике пројекте у Србији и Црној Горим, а са овим пројектом улазимо и на тржиште Републике Српске. Сматрам да ће ово бити један веома важан и значајан почетак – рекао је Јанг.

Он је рекао да се потписивањем Меморандума настављају активности са Министарством финанисија и “Путевима Српске” у вези са припремама свих финансијских и техничких детаља.

-Ово ће, заиста, бити један заједнички напор. Надамо се да ћемо учинити све да ово буде успјешно. Желим да изразим своје велико поштовање према Влади Републике Српске и према Републици Српској –  поручио је Јанг.

©citajfilter.com 2019-2023 * Оснивач и издавач: Centar media d.o.o. * Главни и одговорни уредник: Мира Костовић * Контакт: citajfilter@gmail.com