Fri. Apr 19, 2024
ћирилица /латиница

Потврђена оптужница против Лучића, Папаза, Шеховца и Ристовића

Фото: РТРС

Извор: Срна

Суд БиХ потврдио је оптужницу против бившег министра за људска права и избјеглице у Савјету министара Милоша Лучића која га терети за злоупотребу положаја или овлаштења и проневјере у служби.

Суд је оптужницу потврдио и против Синише Папаза, Далибора Шеховца и Мирка Ристовића, која их терети за злоупотребу положаја или овлаштења, саопштио је Бирн.

Лучић се терети да је, искориштавањем службених овлаштења, причинио штету за буџет БиХ у износу од 69.777 КМ.

У оптужници се наводи да је Лучић од маја 2020. до децембра 2022. године доносио одлуке иако је био свјестан да оне садрже неистините податке у којима је себи одобравао кориштење средстава репрезентације како би прибавио имовинску корист.

Од Папаза је, како се наводи, набављао већу количину различитих фискалних рачуна који су већ плаћени у угоститељским објектима, те их преузимао и лажно представљао као трошкове репрезентације.

Лучић је оптужен и да је злоупотребљавао службену платну банковну картицу Министарства за људска права и избјеглице за точење горива у различита возила која нису била у власништву Министарства.

Оптужница терети Лучића да је, користећи службени “ауди А6”, вршио наводно одржавање возила изван одабраних и овлаштених сервиса, у чему су му помагали Шеховац и Ристовић, па су на тај начин представљали трошкове који се нису десили и остваривали незакониту имовинску корист.

Лучић је ухапшен у децембру 2022. године у акцији Агенције за истраге и заштиту кодног назива “Дијамант два”, а неколико дана након тога је поднио оставку на мјесто министра.

©citajfilter.com 2019-2023 * Оснивач и издавач: Centar media d.o.o. * Главни и одговорни уредник: Мира Костовић * Контакт: citajfilter@gmail.com