Fri. Apr 12, 2024
ћирилица /латиница

Пале: Потражња већа од понуде, станови у новоградњи до 2.500 КМ

Извор: Срна

Потражња за становима у Палама је већа од понуде, али цијене већ двије године стагнирају и у новоградњи се крећу од 2.300 до 2.500 КМ по метру квадратном, изјавио је Срни економиста и експерт за некретнине Срђан Чегар.


Чегар је рекао да је највећа потражња за гарсоњерама до 25 квадратних метара, затим за становима од 35 до 45 квадрата, те онда онима површине од 50 до 60 квадратних метара.

Када је ријеч о старијој градњи, Чегар је навео да су ту цијене јефтиније и крећу се од 1.800 до 2.100 КМ, а понеки стан се може наћи и за 1.500 КМ.

Чегар је истакао да се осим станова, на подрују општине Пале траже и гараже јер има мало мјеста за паркинг, а цијена је 1.000 КМ по квадрату, док потражња за пословним просторима, којих је већи број неискориштен, није велика.

Према његовим ријечима, нове станове у великом броју купује дијаспора, чак и по два/три, затим млади брачни парови, те људи који су препознали да је то добар облик штедње па купе некретнину и издају.

Чегар је навео да је цијена станова у Републици Српској у просјеку порасла за хиљаду КМ по метру квадратном.

“Цијена станова 2020. године износила је 1.400 КМ, за вријеме вируса короне 2021. године била је 1.500 КМ, док је 2022. године просјечна цијена квадрата станова на Палама била испод 2.000 КМ”, истакао је Чегар.

Чегар је истакао да су цијене стабилне и да стагнирају већ двије године, оцијенивши да би оне биле ниже уколико би градитељи направили већи фонд станова.

Када је ријеч о Јахорини, Чегар је навео да је цијена метра квадратног стамбеног просроа на бољим позицијама око 2.500 до 3.000 евра и да је понуда велика, али да ће цијене пасти због слабе потражње.

Чегар је истакао да се све више траже плацеви у Врхпрачи која је крак Јахорине, наводећи да су ту цијене порасле у посљедње три године. “Врхпрача је ушла у четврту зону и ту је одређена регулација када је ријеч о општини, а предвиђене су и цијене за земљиште”, закључио је Чегар.

©citajfilter.com 2019-2023 * Оснивач и издавач: Centar media d.o.o. * Главни и одговорни уредник: Мира Костовић * Контакт: citajfilter@gmail.com