Fri. Apr 19, 2024
ћирилица /latinica

Najava interaktivnih radionica “Priče o riječima”

Izvor: Filter

Matična biblioteka Istočno Sarajevo u saradnji sa Katedrom za srbistiku Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu organizuje interaktivne radionice o temi “Priče o riječima”.
Učesnici radionica su učenici od 6. do 9. razreda osnovnih škola, a predavači-voditelji radionica su doc. dr Biljana Mišić, msr Svetlana Panić i msr Dušan Pejić.

Radionice će se održati u srijedu, 21. februara, na Međunarodni dan maternjeg jezika u Odjeljenju za djecu Matične biblioteke (Dječija biblioteka).

Maternji jezik je prvi jezik koji čujemo, na kome mislimo i progovorimo, na kome sanjamo, od koga zavisi razvoj našeg karaktera i shvatanje svijeta i života. Osnovna je odrednica nacije, bilo da ona ljude povezuje zajedničkim porijeklom, jezikom, istorijskom baštinom i kulturom u granicama ili van granica matične države. Jezik je živa tvorevina i ako ga ne upotrebaljavamo na pravi način on se krivi i mijenja, a može i da nestane. Ako jezik nestane, nestaje i identitet i integritet jednog naroda.

Da bismo svijest o značaju maternjeg, srpskog jezika, podigli na viši nivo neophodno je o tome govoriti svakoga dana, u svakoj prilici, a naročito s mlađim naraštajima, koji jesu nosioci postojanja i srpskog naroda i srpskog jezika.

Kako bismo očuvali maternji jezik, potrebno je da se on govori na govornom području koje nosi taj jezik, ali i širom svijeta gdje su maternji govornici tog jezika. Ne smijemo da zaboravimo naše dijalekte, arhaizme, a sa rezervom treba usvajati i koristiti nove riječi i tuđice.
Jezička raznolikost predstavlja resurs od strateškog značaja za čovječanstvo i našu planetu. Međutim, zbog procesa globalizacije sve veći broj jezika se suočava s prijetnjom potpunog nestanka.

Prema podacima Ujedinjenih nacija ugroženo je najmanje 43% od procijenjenih 6 000 jezika koji se govore u svijetu. Da je situacija dramatična ukazuje činjenica da je samo nekoliko stotina jezika zaista dobilo zasluženo mjesto u obrazovnim sistemima i javnoj upotrebi, a da se u digitalnom svijetu koristi manje od stotinu jezika. Jezik koji nestaje nosi sa sobom cjelokupno kulturno i intelektualno naslijeđe.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com