Fri. Apr 19, 2024
ћирилица /латиница

Најава интерактивних радионица “Приче о ријечима”

Извор: Филтер

Матична библиотека Источно Сарајево у сарадњи са Катедром за србистику Филозофског факултета Универзитета у Источном Сарајеву организује интерактивне радионице о теми “Приче о ријечима”.
Учесници радионица су ученици од 6. до 9. разреда основних школа, а предавачи-водитељи радионица су доц. др Биљана Мишић, мср Светлана Панић и мср Душан Пејић.

Радионице ће се одржати у сриједу, 21. фебруара, на Међународни дан матерњег језика у Одјељењу за дјецу Матичне библиотеке (Дјечија библиотека).

Матерњи језик је први језик који чујемо, на коме мислимо и проговоримо, на коме сањамо, од кога зависи развој нашег карактера и схватање свијета и живота. Основна је одредница нације, било да она људе повезује заједничким поријеклом, језиком, историјском баштином и културом у границама или ван граница матичне државе. Језик је жива творевина и ако га не употребаљавамо на прави начин он се криви и мијења, а може и да нестане. Ако језик нестане, нестаје и идентитет и интегритет једног народа.

Да бисмо свијест о значају матерњег, српског језика, подигли на виши ниво неопходно је о томе говорити свакога дана, у свакој прилици, а нарочито с млађим нараштајима, који јесу носиоци постојања и српског народа и српског језика.

Како бисмо очували матерњи језик, потребно је да се он говори на говорном подручју које носи тај језик, али и широм свијета гдје су матерњи говорници тог језика. Не смијемо да заборавимо наше дијалекте, архаизме, а са резервом треба усвајати и користити нове ријечи и туђице.
Језичка разноликост представља ресурс од стратешког значаја за човјечанство и нашу планету. Међутим, због процеса глобализације све већи број језика се суочава с пријетњом потпуног нестанка.

Према подацима Уједињених нација угрожено је најмање 43% од процијењених 6 000 језика који се говоре у свијету. Да је ситуација драматична указује чињеница да је само неколико стотина језика заиста добило заслужено мјесто у образовним системима и јавној употреби, а да се у дигиталном свијету користи мање од стотину језика. Језик који нестаје носи са собом цјелокупно културно и интелектуално наслијеђе.

©citajfilter.com 2019-2023 * Оснивач и издавач: Centar media d.o.o. * Главни и одговорни уредник: Мира Костовић * Контакт: citajfilter@gmail.com