Fri. Apr 19, 2024
ћирилица /латиница

Којић: Спомен-плоча на Врацама свједочанство о самоорганизовању Срба

Извор: Срна

Спомен-плоча на Врацама свједочи о самоорганизовању српског народа у најтежим тренуцима, као и о томе да су Република Српска и град херој Источно Сарајево – трајне категорије, изјавио је предсједник Скупштине Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Бранимир Којић.

Којић је рекао да је претходних дана у Федерацији БиХ организовано скупљање новца како би Елвис Гурда и Есад Јашаревић платили казну од 6.000 КМ због разбијања плоче на Врацама коју им је изрекао Основни суд на Сокоцу, што, како је навео, није проблем, али су опасни позиви на поновно лупање плоче, као и њихово представљање као некаквих хероја.

“Крајњи је безобразлук рећи да су ти момци полупали плочу у име свих њих и да та плоча смета свим нормалним људима. Чак Нихад Аличковић /лидер сарајевског Антидејтонског покрета/ говори да је са њима попио кафу дан након што су учинили ово што су учинили. Ми сад можемо да сумњамо да је он и њему слични можда инструисао ове момке да учине ово злодјело”, рекао је Којић.

Он је нагласио да Аличковић чак позива “високог представника” да уклони “нелегалну плочу”.

“Морамо га упознати о чињеници да у БиХ не постоји високи представник, да је, ако је мислио на Кристијана Шмита, дебело погријешио јер та персона овдје борави туристички и као таква може само доћи на Враце и одати пошту свим тим херојима из самоорганизованог народа Новог Сарајева. Поручујемо му и да Источно Сарајево није, како он каже, такозвано, као што такозвана није ни Република Српска. То су трајне категорије – Источно Сарајево је град херој, мјесто у којем живе праве патриоте, велики и часни борци за истину и правду”, истакао је Којић.

Он је, у име породица које представља, рекао да дају пуну подршку градоначелнку Источног Сарајева Љубиши Ћосићу да истраје у доказивању истине и исказао му захвалност што је Источно Сарајево сваки пут враћало постављену плочу на мјесто гдје и треба да буде, да свједочи о самоорганизовању српског народа у најтежим тренуцима.

“Аличковићу, Санину Муси /лидеру политичког покрета `Вјера, народ, држава` и њиховим сљедбеницима поручујемо да не покушавају да подижу тензије, да не покушавају да лупају наша спомен-обиљежја, да схвате коначно да је из Сарајева протјерано 157.000 Срба, да је у том истом Сарајеву било логора за Србе до јануара 1996. године и да су људи тамновали по тим мучилиштима и по 1.355 дана, а за те њихове муке нико није адекватно кажњен. Аличковићу поручујемо и да је ово света плоча и да није, како он каже, комадић црног поганог мермера”, поручио је Којић.

Основни суд на Сокоцу прогласио је кривим Елвиса Гурду и Есада Јашаревића за оштећење спомен-плоче на Врацама и пресудио да морају платити 6.000 КМ, од чега 5.000 КМ Борачкој организацији Источно Ново Сарајево.

Гурда и Јашаревић на ову пресуду немају право жалбе.

Спомен-плоча на зиду спомен-парка Враца оскрнављена је више пута, а посљедњи пут 29. августа прошле године. Плочу је на улазу у Источно Сарајево поставила Борачка организација Источно Ново Сарајево.

©citajfilter.com 2019-2023 * Оснивач и издавач: Centar media d.o.o. * Главни и одговорни уредник: Мира Костовић * Контакт: citajfilter@gmail.com