Sat. Apr 13, 2024
ћирилица /latinica

Istočna Ilidža: Odbornici o cijeni odvoza smeća, deponiji, budućnosti Doma zdravlja…

Foto: RTV IS

Izvor: Srna/Filter

Odbornici Skupštine opštine Istočna Ilidža dali su danas saglasnost Komunalnom preduzeću “Komil” da cijenu odvoza smeća za domaćinstva sa dosadašnjih 12 KM poveća na 13 KM.

Načelnik opštine Marinko Božović rekao je novinarima da su odbornici dali saglasnost za cijene komunalnih usluga.

“To se odnosi na izjednačavanje cijene odvoza smeća za domaćinstva, odnosno usaglašavanje cijena sa cjenovnikom za pravna lica sa podučja Istočne Ilidže uzimajići u obzir i činjenicu da taj cjenovnik nije mijenjan od 2016. godine”, rekao je Božović.

Božović je dodao da Istočna Ilidža nije jedina opština koja se na ovaj korak odlučila zbog velike inflacije i povećanja minimalnog ličnog dohotka sa 700 na 900 KM, što je opravdano elaboratom koji je izrađen.

Opstanak deponije

Na današnjoj sjednici usvojena je i Odluka o davanju saglasnosti na prijedlog sporazuma opština Istočna Ilidža i Trnovo o upravljanju otpadom na deponiji “Krupačke stijene”.

Božović je pojasnio da su opštine Istočna Ilidža i Istočno Novo Sarajevo na sebe preuzele obavezu da oko deponije koja se nalazi na području Trnova, kupe dodatnih 4.000 metara kvadratnih zemljišta, što bi omogućilo dobijanje upotrebne dozvole za duži vremenski period.

Prema njegovim riječima, opstanak te deponije ključan je za zadržavanje postojećih cijena za odvoz smeća, jer bi u protivnom smeće moralo da se odvozi na druge udaljenije deponije, a samim tim bi cijena odvoza za građane bila između 20 i 30 KM.

Odbornici su usvojili i informaciju o problemu narkomanije na području Istočne Ilidže za 2022. godinu.

Božović je rekao da je potrebno dati podršku pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova /MUP/ Republike Srpske na svemu što rade s ciljem suzbijanja ovog problema, navodeći da značajan broj krivičnih dijela vezanih za narkomaniju počine i građani Federacije BiH /FBiH/, s obzirom da Istočna Ilidža i Istočno Novo Sarajevo graniče sa federacijom.

O budućem poslovanju Doma zdravlja

Usvojene su i odluke o usklađivanju osnivačkog akta i formiranju komisije za izradu elaborata Doma zdravlja Istočno Sarajevo, koje su prema Božovićevim riječima donesene u saradnji sa resornim ministarstvom.

“Istočna Ilidža i Istočno Novo Sarajevo, kao osnivači, će nezavisno izraditi elaborat koji će usmjeriti rad dvije lokalne zajednice u kom pravcu i koja lokalna zajednica će preuzeti Dom zdravlja na svoj trezor i preuzeti sve obaveze koje se tiču dogovora Doma zdravlja i samog načina funkcionisanja”, pojasnio je Božović.

Odbornici su usvojili i nekoliko regulacionih planova, za koje je Božović rekao da su usklađeni sa svim pozitivnim zakonskim propisima.

U SNSD-u tvrde da je povećanje cijena odvoza smeća neopravdano

Šef Kluba odbornika SNSD-a Vladimir Ćosović rekao je da su bili protiv povećanja cijena za odvoz smeća jer u ovoj stranci smatraju da je to neopravdano jer je u obrazloženju za povećanje navedeno usklađivanje cijena sa susjednim opštinama.

“Smatram da je za to trebalo uraditi detaljne analize prihoda i rashoda i tek onda vidjeti koji je novi iznos koji bi bio potreban u budžetu. To je potrebno da nas ubijede da podržimo ovu odluku“, naveo je Ćosović.

Ćosović je istakao i da SNSD nije podržao i usvajanje nekoliko regulacionih planova s obzirom na to da za njihovo usvajanje moraju biti ispunjeni određeni uslovi, odnosno potrebne su saglasnosti svih javnih preduzeća uključenih u taj proces.

“Postoje neke indicije da određeni regulacioni planovi nemaju potrebnu saglasnost i zato smo glasali protiv”, naveo je Ćosović.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com