Sun. Apr 14, 2024
ћирилица /латиница

Источна Илиџа: Одборници о цијени одвоза смећа, депонији, будућности Дома здравља…

Фото: РТВ ИС

Извор: Срна/Филтер

Одборници Скупштине општине Источна Илиџа дали су данас сагласност Kомуналном предузећу “Kомил” да цијену одвоза смећа за домаћинства са досадашњих 12 KМ повећа на 13 KМ.

Начелник општине Маринко Божовић рекао је новинарима да су одборници дали сагласност за цијене комуналних услуга.

“То се односи на изједначавање цијене одвоза смећа за домаћинства, односно усаглашавање цијена са цјеновником за правна лица са подучја Источне Илиџе узимајићи у обзир и чињеницу да тај цјеновник није мијењан од 2016. године”, рекао је Божовић.

Божовић је додао да Источна Илиџа није једина општина која се на овај корак одлучила због велике инфлације и повећања минималног личног дохотка са 700 на 900 KМ, што је оправдано елаборатом који је израђен.

Опстанак депоније

На данашњој сједници усвојена је и Одлука о давању сагласности на приједлог споразума општина Источна Илиџа и Трново о управљању отпадом на депонији “Kрупачке стијене”.

Божовић је појаснио да су општине Источна Илиџа и Источно Ново Сарајево на себе преузеле обавезу да око депоније која се налази на подручју Трнова, купе додатних 4.000 метара квадратних земљишта, што би омогућило добијање употребне дозволе за дужи временски период.

Према његовим ријечима, опстанак те депоније кључан је за задржавање постојећих цијена за одвоз смећа, јер би у противном смеће морало да се одвози на друге удаљеније депоније, а самим тим би цијена одвоза за грађане била између 20 и 30 KМ.

Одборници су усвојили и информацију о проблему наркоманије на подручју Источне Илиџе за 2022. годину.

Божовић је рекао да је потребно дати подршку припадницима Министарства унутрашњих послова /МУП/ Републике Српске на свему што раде с циљем сузбијања овог проблема, наводећи да значајан број кривичних дијела везаних за наркоманију почине и грађани Федерације БиХ /ФБиХ/, с обзиром да Источна Илиџа и Источно Ново Сарајево граниче са федерацијом.

О будућем пословању Дома здравља

Усвојене су и одлуке о усклађивању оснивачког акта и формирању комисије за израду елабората Дома здравља Источно Сарајево, које су према Божовићевим ријечима донесене у сарадњи са ресорним министарством.

“Источна Илиџа и Источно Ново Сарајево, као оснивачи, ће независно израдити елаборат који ће усмјерити рад двије локалне заједнице у ком правцу и која локална заједница ће преузети Дом здравља на свој трезор и преузети све обавезе које се тичу договора Дома здравља и самог начина функционисања”, појаснио је Божовић.

Одборници су усвојили и неколико регулационих планова, за које је Божовић рекао да су усклађени са свим позитивним законским прописима.

У СНСД-у тврде да је повећање цијена одвоза смећа неоправдано

Шеф Kлуба одборника СНСД-а Владимир Ћосовић рекао је да су били против повећања цијена за одвоз смећа јер у овој странци сматрају да је то неоправдано јер је у образложењу за повећање наведено усклађивање цијена са сусједним општинама.

“Сматрам да је за то требало урадити детаљне анализе прихода и расхода и тек онда видјети који је нови износ који би био потребан у буџету. То је потребно да нас убиједе да подржимо ову одлуку“, навео је Ћосовић.

Ћосовић је истакао и да СНСД није подржао и усвајање неколико регулационих планова с обзиром на то да за њихово усвајање морају бити испуњени одређени услови, односно потребне су сагласности свих јавних предузећа укључених у тај процес.

“Постоје неке индиције да одређени регулациони планови немају потребну сагласност и зато смо гласали против”, навео је Ћосовић.

©citajfilter.com 2019-2023 * Оснивач и издавач: Centar media d.o.o. * Главни и одговорни уредник: Мира Костовић * Контакт: citajfilter@gmail.com