Fri. Apr 19, 2024
ћирилица /латиница

Злочин без казне, 31 година од стравичног злочина над Србима у Чајничу

На данашњи дан прије 31 година, припадници тзв. АРБиХ из Горажда, напали су незастићена села у општини Чајниче.

Тада су убијена 24 српска цивила, најмлађа жртва био је 13 годишњи Жељко Машић.

Напад је изведен с леђа, територије Црне Горе. Према ријечима преживјелих мјештана у злочину над Србима учествовали су и муслиманима из пљеваљских села у Црној Гори.

Ивана Тупеша имала је седам година, рањена је у обје ноге, пред очима су јој убијени двије баке и деда, с мајком је одведена у логора у Горажду што је чини најмлађим логорашем у Републици Српској.

Као и сви мјештани Чајнича разочарана је што нико није одговарао за злочин. Специјално тужилаштво Црне Горе формирало је предмет о учешћу црногорских држављана у злочину над српским цивилима у Чајничу 14. фебруара 1993. године.

Оптужницом у предмету Јошаница која се односи на злочин над српским цивилима у Фочи , обухваћени су и злочини над Србима у Чајничу.

Првооптужени у том предмету Ферид Буљубашић терети се да је наредио нападе на села Трпиње, Шапиће и Тројан када је према оптужници убијено 11 иако је у тим нападима убијено 24-ро српских цивила.

©citajfilter.com 2019-2023 * Оснивач и издавач: Centar media d.o.o. * Главни и одговорни уредник: Мира Костовић * Контакт: citajfilter@gmail.com