Thu. Feb 22, 2024
ћирилица /латиница

Европски парламент изгласао резолуцију о Србији

Извор: Срна

Посланици Европског парламента у Стразбуру изгласали су резолуцију о локалним и парламентарним изборима у Србији, којом се тражи и међународна истрага око гласања, са посебним акцентом на београдске изборе.

За резолуцију је гласао 461 европосланик, против су била 53 посланика, а 43 је било уздржано.

У документу се позива на независну међународну истрагу о наводним неправилностима на изборима који су одржани 17. децембра 2023. у Србији, пренијели су београдски медији.

Такође, у документу се наводи да би ЕУ могла да обустави финансирање Србији уколико власти у Београду не буду спремне да спроведу кључне изборне препоруке, или ако истрага покаже да су српске власти биле директно умијешане у изборну крађу.

Уколико власт одбије да спроведе међународну истрагу, биће укинути приступни фондови Србији.

Према финалном приједлогу резолуције, Европски парламент позива Европску комисију и да покрене иницијативу за слање експертске мисије у Србију како би процијенила ситуацију у вези са недавним изборима и постизборним дешавањима, у настојању да се створе предуслови за успостављање неопходног друштвеног дијалога, ради обнове повјерења грађана у институције и ради процене и бављења системским питањима владавине права у Србији.

Резолуција Европског парламента није обавезујућа, али представља политичку поруку Београду.

Гласање су у Стразбуру пратили представници прозападне српске опозиције, који су позвали европарламентарце да уведу мјере против власти у Србији.

Премијер Србије Ана Брнабић оцијенила је раније да се резолуцијом Европског парламента, у чијем приједлогу се тражи међународна ад хок истрага протеклих избора у Србији, практично тражи укидање суверенитета Србије, те да је та резолуција скандалозна.

У тексту резолуције истиче се да је неопходно покренути међународну истрагу због, како се наводи, изборних неправилности у Србији, а, између осталог, осуђују се напади Брнабићеве и предсједника Србије Александра Вучића на посматраче избора и медије који нису под контролом власти.

У тексту Европски парламент понавља став да преговори о приступању са Србијом треба да напредују само ако се земља усклади са санкцијама ЕУ против Русије и оствари значајан напредак у својим реформама у вези са ЕУ, али и након потпуне имплементације препорука ОЕБС/ОДИХР-а и Венецијанске комисије од Србије.

Европски парламент је позвао Европску комисију да покрене иницијативу за слање мисије стручњака у Србију, која би могла укључивати стручњаке из ОЕБС/ОДИХР-а, Венецијанске комисије и Савјета Европе, да процијене ситуацију са недавним изборима и постизборним развојем догађаја, у циљу олакшавања предуслова за успостављање неопходног друштвеног дијалога, који би водио обнављању повјерења јавности и вјере у институције.

Позивају се Комисија и Савјет да примијене строгу условљеност и смање или замрзну финансирање које се пружа Влади Србије кроз Инструмент за претприступну помоћ и друге финансијске инструменте, ако српске власти нису вољне да имплементирају кључне препоруке избора, или ако нису вољне да покрену независну међународну истрагу о неправилностима на изборима или ако налази ове истраге указују да су српске власти биле директно укључене у изборну превару.

Такође, наводи се да Европски парламент подржава брзо распоређивање ад хок мисије за утврђивање чињеница у Србији као дио ове међународне истраге, уз учешће Европског парламента и додаје да резултати ове истраге треба да буду пријављени Европском парламенту.

©citajfilter.com 2019-2023 * Оснивач и издавач: Centar media d.o.o. * Главни и одговорни уредник: Мира Костовић * Контакт: citajfilter@gmail.com