Sun. Apr 14, 2024
ћирилица /латиница

Директор Електропривреде поручује да нема разлога за поскупљење струје

Извор: Срна

Генерални директор “Електропривреде Републике Српске” Лука Петровић изјавио је да је ово предузеће у инвестиционом замаху, да ће бити створене нове количине електричне енергије, те да нема разлога за повећање цијене струје грађанима и привреди.

Петровић је рекао да је ЕРС у 2024. годину ушао са проблемом арбитражне одлуке у вези са Термоелектраном /ТЕ/ “Угљевик”, будући да Словенци узимају трећину електричне енергије по производној цијени Рудника и Термоелектране /РиТЕ/ “Угљевика”.

Он је навео да ће РиТЕ “Угљевик” имати средства која је и до сада имао, али да ће ЕРС морати да набавља дио енергије за грађане и привреду Српске по већим цијенама.

– Ако је хидрологија добра, онда не морамо куповати на тржишту, већ можемо ону енергију коју смо мислили продати у извоз оставити за грађане и привреду Српске. То говори да потенцијално остајемо са мање електричне енергије за извоз, а самим тим очекујемо и мање приходе. Све ово нас уводи у то да ћемо сигурно имати знатно мању добит у 2024. години – рекао је Петровић.

Он је додао да ЕРС жели да повећа снагу РиТЕ “Гацко” због чега се ради на систему пречишћавања угља, напомињући да је потребно додатно улагати у рударску механизацију у ТЕ “Угљевик” да би имали довољне количине угља и повећали снагу те електране.

Петровић је оцијенио да, уколико се све ово буде успјешно паралелно радило, онда нема разлога да се повећа цијена електричне енергије.

– Најважније је да смо у инвестиционом замаху, да ћемо створити нове количине електричне енергије које су извођачки повољније од ових које продајемо тржишту Републике Српске, а нисмо подносили иницијативу за повећање цијена електричне енергије ни привреди, ни домаћинствима – рекао је Петровић.

Он је нагласио да је бисер у енергетском систему Републике Српске билећка акумулација која значи сигурност, а данас је кота изнад плана.

Петровић је подсјетио да “Електропривреда Републике Српске”, једина на Балкану као државна компанија, гради властитим ресурсима Хидроелектрану “Дабар” снаге 160 мегавата, три хидроелектране на Бистрици снаге 38 мегавата и једну хидроелектрану на ријеци Лим снаге 36,5 мегавата.

Он је рекао да ће у наредна два-три мјесеца бити завршена финансијска конструкција за соларну електрану “Требиње један” која се гради у сарадњи са мађарском компанијом, да је развијена фаза “спремни за градњу” /реадy то билд/ соларне електране “Требиње два”, а пројекат вјетропарка “Хргуд” је у завршници фазе “спремни за градњу”.

– Једина смо `Електропривреда` на Балкану која има оволико започетих објеката из обновљивих извора у овој години – истакао је Петровић.

Он је навео да ће у овој години у цијелости бити завршен најдужи тунел који се ради у протеклих 30 година на Балкану, у дужини од 12.150 километара, који спаја Невесиње са Дабарским пољем.

– То је најважнији објекат Хидроелектране `Дабар` који гради компанија `Интеграл инжењеринг`. Мислим да ће то бити највеће ремек-дјело енергетике на Балкану – рекао је Петровић.

©citajfilter.com 2019-2023 * Оснивач и издавач: Centar media d.o.o. * Главни и одговорни уредник: Мира Костовић * Контакт: citajfilter@gmail.com