Fri. Apr 19, 2024
ћирилица /латиница

Дан бораца обиљежен на војничком гробљу Враца

Извор: Срна

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић изјавио је да се локалне власти у том граду труде да буду на услузи и сервис људима који су одбранили Републику Српску и да је то дио дуга који у континуитету враћају.
“Данас са поносом треба рећи да су ово људи који су одбранили Републику Српску и којих се сјећамо са посебним дигнитетом”, рекао је Ћосић након што је на Централном крсту војничког гробља Враца служен парастос погинулим и умрлим борцима и положено цвијеће поводом Дана бораца Одбрамбено-отаџбинског рата.

Ћосић је истакао да ће се и даље радити на побољшању положаја борачке популације.

Он је навео да је обиљежавање Дана бораца прилика да се сви присјете бораца Војске Републике Српске /ВРС/ и специјалних јединица у њиховом саставу, њиховог ратног пута, одбране српског народа и њихове пресудне улоге у стварању Српске.

Фото: Фото Васке

“Ево, 32 године након почетка Одбрамбено-отаџбинског рата свакако је добро видјети људе који евоцирају успомене на улогу у ВРС и да су задовољни када виде да Република Српска и даље функционише. Међутим, постоје неке ствари кроз индивидуални разговор са њима које можемо унаприједити и побољшати положај када је је ријеч о локалном нивоу власти”, рекао је Ћосић.

Он је додао да град има редовну годишњу траншу према свих шест општинских борачких организација.

“На наредној сједници Скупштине града ћемо донијети одлуку о отпису 10 кредитних дуговања које су имале, највећим дијелом, породице погинуле бораца, ратних војних инвалида, бораца ВРС за материјал за њихову индивидуалну стамбену изградњу. Имаћемо и одлуку у вези са дођелом стамбених јединица у власништву града Источно Сарајево, међу којима ће бити један број корисника борци ВРС и чланови њихових породица, али и ратни војни инвалиди и породице погинулих”, најавио је Ћосић.

Предсједник Борачке организације општине Источно Ново Сарајево Драгиша Тушевљак истакао је да се сваке године обиљежава Дан бораца и Првог српског устанка, напомињући да је ово важан датум за српски народ.

“Првенствено да одамо помен нашим саборцима, јер смо у протеком рату у стварању Републике Српске имали велике жртве – 608 бораца и девет припадника Министарства унутрашњих послова је дало живот”, рекао је Тушевљак.

Он је додао да је задатак борачке организације да његује културу сјећања и не заборави саборце.

Фото: Фото Васке

“Посвећени смо породицама погинулих бораца и борцима који нису запослени, чинимо све да њихов материјални положај поправимо”, додао је Тушевљак.

Он је рекао да Борачка организација има добру сарадњу са општином Источно Ново Сарајево и градом Источно Сарајево, те да се ради пројектна документација за централни крст који ће бити постављен у Улици Стефана Немање на кружном току, као и за спомен-собу.

Начелник општине Источно Ново Сарајево Јован Kатић изјавио је да је овај датум симбол патриотизма, храбрости и љубави према домовини, Републици Српској.

Он је захвалио свим присутнима, за њихову “пожртвованост и борбу која се зове слобода и Република Српска”.

“Они су бранили наше домове и Републику Српску. Сваки човјек који живи у Српској мора да има захвалност према тим људима. Данас се сјећамо оних који, нажалост, нису успјели да живи изађу из те борбе, али и одајемо захвалност онима који су се вратили са борбених ратишта, али носе ране видљиве или невидљиве”, додао је Kатић.

Фото: Фото Васке

Он је рекао да су ово дани и када се показује јединство и заједништво српског народа у одбрани националних питања.

Kатић је истакао да општина помаже рад борачке организације, да су и ове године омогућени бесплатни љекарски прегледи за ову популацију, а наредних дана ће бити објављен и позив за рјешавање стамбеног питања, односно реконструкцију стамбених објеката.

“Општина није имала до сада трајно ријешено питање спомен-собе за све погинуле борце са подручја Источног Новог Сарајева и у овој години имамо пројекат у вези с тим у оквиру Меморијалног комплекса који се гради у парку Сунце“, додао је Kатић.

Претходних дана, руководство Борачке организације је посјетило одређени број породица погинулих бораца и ратних војних инвалида и уручило им новчану помоћ. У сарадњи са општином Источно Ново Сарајево обезбијеђена су средства за породице погинулих бораца и одређени број демобилисаних бораца.

Војска Републике Српске формирана је 12. маја 1992. године, а, према подацима тадашњег Генералштаба, на крају рата имала је 210.000 мобилисаних бораца. У Одбрамбено-отаџбинском рату од 1992. до 1995. године погинула су 23.752 борца.

©citajfilter.com 2019-2023 * Оснивач и издавач: Centar media d.o.o. * Главни и одговорни уредник: Мира Костовић * Контакт: citajfilter@gmail.com