Thu. Feb 22, 2024
ћирилица /латиница

Ћук: Радницима ће ускоро бити ријешен проблем уплате доприноса

Извор: Срна

Директор Дома здравља Источно Сарајево Ненад Ћук изјавио је да ће, у сарадњи са Министарством финансија Републике Српске и Пореском управом Српске, у најскорије вријеме бити ријешен проблем уплате доприноса и остваривања права на здравствену заштиту запослених у овој здравственој установи.

Ћук је поводом данашњег једночасовног штрајка радника Дома здравља због неплаћених доприноса рекао Срни да је поднесен захтјев за репрограм дуга, те да сваког дана очекују нови уговор којим ће бити омогућено да радници остваре своја законом загарнтована права.

“Радници Дома здравља Источно Сарајево су током пандемије вируса корона дали свој максимум, несебично се залажући за животе грађана. Зато није коректно да ти људи немају здравствено осигурање и то ће бити исправљено”, нагласио је Ћук.

Он је појаснио да је све ескалирало када је у јулу прошле године укинута ванредна ситуација и када више није толерисано кашњење уплате доприноса, усљед чега су радници остали без здравственог осигурања.

Ћук је рекао да са начелницима општина оснивача – Источног Новог Сарајева и Источне Илиџе, Јованом Kатићем и Маринком Божовићем, покушавају да дугорочно превазиђу проблем функционисања Дома здравља.

“Општина Источно Ново Сарајево прошле године нам је пребацила 150.000 KМ. У истом периоду Источна Илиџа уплатила је око 50.000 KМ, с тим да од њих ускоро очекујемо још 50.000 KМ”, навео је Ћук.

Према његовим ријечима, након дугог низа година, Дом здравља је уврштен у буџет ових општина, тако да ће имати сукцесивне мјесечне уплате од ових локалних заједница.

“Полако покушавамо да консолидујемо рад, а активни смо и на рационализацији трошкова и надам се да ћемо веома брзо изаћи из дугогодишњег проблема”, закључио је Ћук.

Радници Дома здравља Источно Сарајево одржали су данас једночасовни штрајк упозорења како би указали на тешку финансијску ситуацију и чињеницу да више од шест мјесеци немају здравствено осигурање.

©citajfilter.com 2019-2023 * Оснивач и издавач: Centar media d.o.o. * Главни и одговорни уредник: Мира Костовић * Контакт: citajfilter@gmail.com