Fri. Feb 23, 2024
ћирилица /latinica

U Istočnoj Ilidži otkriven spomenik doktoru Miodragu Laziću

Foto: Predrag Krstović/Centar za kuturu i informisanje Istočna Ilidža

Izvor: Srna, Filter

U Istočnoj Ilidži danas je, povodom Dana Republike – 9. januara, otkriven spomenik doktoru Miodragu Laziću, koji je radeći kao hirurg u ratnoj bolnici “Žica” u Blažuju ostavio neizbrisiv trag u cijeloj Republici Srpskoj.
Načelnik opštine Istočna Ilidža Marinko Božović rekao je da je doktor Lazić svojim djelima zadužio cijelu Republiku Srpsku, a posebno Ilidžance.

“Doktor Lazić će ovdje, na šetalištu koje nosi njegovo ime, biti na vječnoj straži svojim Ilidžancima, a mi smo danas tu i klanjamo se njegovoj žrtvi”, istakao je Božović tokom svečanosti kojoj je prisustvovala i Lazićeva porodica, kao i delegacija iz Niša, grada u kojem je ovaj veliki humanista živio.

Foto: Filter

Član Predsjedništva Boračke organizacije Republike Srpske Goran Šehovac naglasio je da se Republika Srpska čuva kulturom sjećanja i njegovanjem tradicije.

“Ako ne bude kulture sjećanja i tradicije, neće biti ni Republike Srpske. Mi smo danas tu da obilježavamo i da se ona ne zaboravi. Kada nas ne bude, biće naša djeca, kada ne bude naše djece, biće njihova djeca”, rekao je Šehovac i poručio da će Republika Srpska biti vječna.

Nataša Stanković, predsjednik Gradske opštine Pantelej u Nišu sa kojom opština Istočna Ilidža njeguje pobratimske odnose, rekla je da je spomenik koji je danas otkriven, simbol hrabrosti i ljubavi koju je doktor Lazić pružio i narodu istočnog dijela Srpske.

“Ovo je spomen na neka vremena, da se nikada ne zaboravi! Živela Republika Srpska! Živela Srbija”, rekla je Stankovićeva i čestitala Dan Republike.

Spomenik doktoru Miodragu Laziću nalazi se na šetalištu koje nosi naziv po ovom velikom humanisti.

Foto: Filter

Čuveni srpski hirurg Miodrag Lazić, koji je tokom ratova devedesetih spasavao živote u Republici Srpskoj Krajini i Republici Srpskoj, preminuo je 14. aprila 2020. godine.

On je u avgustu 1991. godine napustio mjesto hirurga u Nišu i zaputio se u tadašnju Republiku Srpsku Krajinu.

Kao hirurg učestvovao je u proboju koridora u junu 1992. godine, a potom se kao dobrovoljac javio u ratnu bolnicu “Koran” na Palama u Republici Srpskoj.

Jedan je od osnivača ratne bolnice “Žica” u Blažuju kod Sarajeva, takoreći na samoj liniji fronta. Ostao je tamo punih 40 mjeseci, kao jedini hirurg na području tadašnjeg Srpskog Sarajeva, gđe je obavio više od 3.500 operacija pod punom anestezijom.

Foto: Predrag Krstović/Centar za kuturu i informisanje Istočna Ilidža
©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com